Esther Reitsema

Op je boodschappenlijstje dus!

Nu de herfst in volle gang is en de winter er bijna aankomt, worden de temperaturen lager en de dagen donkerder. Waar dat bij sommige mensen een gevoel van gezelligheid oproept, slaat bij anderen de welbekende winterdip toe. Heb jij hier ook last van? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om de ergste symptomen te voorkomen.

Symptomen

Sommige mensen ervaren specifiek in de wintertijd serieuze mentale problemen. Wanneer het buiten kouder en donkerder wordt, krijgen ze last van vermoeidheid, een slecht humeur en depressieve klachten. We noemen dat de winterdip. Als je hier last van hebt, ervaar je waarschijnlijk ook dat je in de wintertijd minder behoefte hebt aan sociale contacten en dat je eetlust verandert. Je hebt minder trek, of wil juist veel meer gaan eten.

Vitamine D

De symptomen die je ervaart bij een winterdip, hebben deels te maken met het feit dat je lichaam in de winter minder vitamine D aanmaakt. Dit komt omdat je minder wordt blootgesteld aan daglicht omdat de dagen korter zijn en het langer donker is.

Om een winterdip of zelfs een winterdepressie te voorkomen, kun je ervoor kiezen om vitamine D te slikken. Belangrijker is echter om dit uit je voeding te halen. Supplementen zijn immers alleen aan aanvulling op je voeding: geen vervanging. Van alle verschillende soorten van vitamine D die er zijn, zijn D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol) de belangrijkste om te onthouden tijdens de donkere dagen.

Voeding

Vitamine D2 vind je vooral in plantaardige producten. Het zit in paddestoelen, zoals champignons, maar het wordt ook toegevoegd aan margarine en plantaardige melk. Vitamine D3 is met name te vinden in dierlijke producten. Vooral vette vis als zalm, makreel en haring zijn vitamine D-bommetjes, maar het zit ook in vlees en eieren.

Door middel van de juiste voeding kun je je aanbevolen hoeveelheid vitamine D al binnenkrijgen. Mocht dit niet lukken, doordat je bijvoorbeeld een streng dieet volgt waarbij bepaalde vitamine D-bronnen uitgesloten zijn, dan kun je ervoor kiezen om supplementen te slikken. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten, genoeg te bewegen en zoveel mogelijk daglicht mee te pakken. Happy winter!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: ontbijten met taart helpt bij afvallen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: NPO 3, Arts en Zorg, Etos | Beeld: Adobe Stock