Ingrediënten
  • 1 pak bastognekoeken of speculaasjes (ongeveer 300 gram)
  • 120 gram boter
  • 600 milliliter verse slagroom
  • 3 eetlepels reguliere suiker
  • 600 gram extra pure chocola (minstens 60% cacao)
  • Optioneel: amaretto, cognac, of koude koffie
  • Optioneel: cacaopoeder
Redactie Kookfans
40 min.
16 pers.
Ingrediënten
  • 1 pak bastognekoeken of speculaasjes (ongeveer 300 gram)
  • 120 gram boter
  • 600 milliliter verse slagroom
  • 3 eetlepels reguliere suiker
  • 600 gram extra pure chocola (minstens 60% cacao)
  • Optioneel: amaretto, cognac, of koude koffie
  • Optioneel: cacaopoeder

Machtig, zoet, en oh zo lekker voor de feestdagen

Sommige recepten zijn zó lekker, dat je hele omgeving je er naar vraagt. Misschien zet je wel een ontzettend lekkere appeltaart op tafel met verjaardagen, of maak je een legendarische lekkernij voor de vrijdagmiddagborrel. Deze taart kun je hoogstwaarschijnlijk aan je lijstje toevoegen, want deze romige chocolade-truffeltaart is een graag geziene gast bij elk feestje.

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

No-bake taart

Op de redactie zijn we groot fan van no-bake taarten. Ingrediënten mixen en wegzetten? Daar tekenen we voor! Geen risico op verbrande korstjes of andere ovenproblemen. Daarom is deze taart ideaal voor zelfs de grootste keukenklunzen. Let wel goed op: deze taart moet minstens 8 uur in de koelkast opstijven. Maak daarom deze taart bijvoorbeeld al de avond vooraf klaar.

Zo maak je de chocolade-truffeltaart:

  • Vet de bodem van een springvorm in met boter of bakspray.
  • Verkruimel de bastognekoeken in bijvoorbeeld een keukenmachine, smelt de boter en meng deze twee door elkaar. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm, strijk glad en laat minstens een half uur hard worden in de koelkast.
  • Klop de slagroom in een grote kom stijf met de suiker en zet aan de kant.
  • Breek de chocolade in stukjes, en smelt die au bain-marie tot een geheel. Het is heel belangrijk dat er géén water bij de smeltende chocolade terechtkomt – dit zorgt ervoor dat het niet langer een glad geheel is en dat wil je voorkomen.
  • Als de chocolade geheel gesmolten en een lauw, glad geheel is, giet je dit in één keer bij de slagroom in. Vouw de gesmolten chocolade door de slagroom heen met een spatel.
  • Meng nu eventueel een shotglas amaretto of cognac erdoor. Andere opties zijn enkele eetlepels bourbon-vanille-extract of koude koffie. Smaken verschillen!
  • Giet het hele mengsel op de bodem in de springvorm, en verdeel over de bakvorm.
  • Laat een nacht opstijven in de koelkast.
  • Haal vlak voor het serveren uit de koelkast en garneer eventueel door er wat cacaopoeder overheen te zeven. Een licht-gezouten karamelsaus is ook een heerlijke optie.
  • Serveer in kleine puntjes.

Tip: de ervaring leert dat er altijd enthousiastelingen zullen zijn die zeggen dat je wel gewoon een ‘normale punt’ voor ze kunt afsnijden. De ervaring leert ook dat deze mensen hier na enkele happen van deze taart spijt van hebben. Deze taart is bijzonder machtig en dat overdrijven we niet.

Lees ook: Hét ultieme dessert: zo maak je appel dumplings

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Kookfans | Beeld: Kookfans