Ingrediënten
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 gedroogde tijm
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 citroen
  • 250 gram verse spinazie
  • 150 gram spekreepjes
  • 5 eetlepels kookroom
  • Olijfolie
  • 3 sneetjes oud brood
  • 60 gram geraspte cheddar
  • Zout en peper
Esther Reitsema
30+20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 gedroogde tijm
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 citroen
  • 250 gram verse spinazie
  • 150 gram spekreepjes
  • 5 eetlepels kookroom
  • Olijfolie
  • 3 sneetjes oud brood
  • 60 gram geraspte cheddar
  • Zout en peper

Heerlijk om op te warmen tijdens de koude herfstdagen

Tijdens de herfstdagen is niets lekkerder dan na een koude fietstocht naar huis lekker opwarmen met een kom soep. Daarom hebben we vandaag een heerlijke broccolisoep op het menu – compleet met spekjes én kaascroutons. 

Zo maak je de soep:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Snijd de broccoli vervolgens in roosjes. Snijd de stammetjes in kleine stukjes.
  • Leg dan alleen de broccoliroosjes op de met bakpapier beklede bakplaat, en besprenkel deze met wat olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en laat dit voor ongeveer 20 minuten roosteren in de oven.
  • Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook en de prei fijn.
  • Verwarm wat olie in een pan en fruit hierin de ui.
  • Doe de prei erbij en bak dit ongeveer 5 minuten.
  • Voeg dan de knoflook, oregano en tijm toe en bak dit nog even.
  • Voeg de broccolistammetjes en de bouillon toe en laat dit samen ongeveer 20 minuten pruttelen.
  • Voeg vervolgens de helft van de geroosterde broccoliroosjes, de spinazie en het sap van de hele citroen toe.
  • Wacht tot de spinazie goed geslonken is en pureer dan alles tot het een gladde massa is.
  • Doe de kookroom erbij en breng op smaak met peper en zout.
  • Bak zonder olie de spekreepjes in een koekenpan goudbruin.
  • Snijd het brood in kleine stukjes en verdeel dit over de bakplaat. Bestrooi met de kaas en besprenkel met wat olijfolie. Verdeel de oregano over de croutons en laat ze ongeveer 10 minuten in de oven gratineren.
  • Serveer de soep met de spekjes, de kaascroutons en eventueel wat extra brood.
  • Eet smakelijk

Lees ook: Recept: stamppot met pastinaak, spinazie en biefstuk

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Brenda Kookt | Beeld: Adobe Stock