Ingrediënten
  • 450 gram pecannoten, fijngesneden
  • 175 gram pure chocolade, fijngesneden
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 600 gram kristalsuiker
  • 250 gram boter
  • 2 pakjes filodeeg van 270 gram
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 350 milliliter water
  • 1 eetlepel citroensap
redacteur
90 min.
20 pers.
Ingrediënten
  • 450 gram pecannoten, fijngesneden
  • 175 gram pure chocolade, fijngesneden
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 600 gram kristalsuiker
  • 250 gram boter
  • 2 pakjes filodeeg van 270 gram
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 350 milliliter water
  • 1 eetlepel citroensap

Nog lekkerder dan de originele variant

Het is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk waar baklava oorspronkelijk vandaan komt. Meerdere landen claimen de zoete lekkernij uitgevonden te hebben, waaronder Griekenland en Turkije. Hoe dan ook, wij zijn vooral blij dat de zoetigheid ook in Nederland terecht is gekomen. Het gebakje, dat bestaat uit laagjes filodeeg en doorgaans gevuld wordt met noten en honing, is overheerlijk als dessert of bij de koffie. Hoewel de traditionele baklava al een feestje is om te eten, probeerden wij deze versie met chocolade en we werden niet teleurgesteld. Probeer het zelf!

Voor de echte zoetekauwen onder ons.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de chocolade baklava:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Mix in een kom de pecannoten met de chocolade, kaneelpoeder en 50 gram van de kristalsuiker. Mix alles goed door elkaar en verdeel het mengsel vervolgens in drie gelijke porties.
  • Smelt de boter in een kleine pan op laag vuur. Schenk de gesmolten boter vervolgens voorzichtig in een kom. In de pan zal wat ‘schuimige’ vloeistof achterblijven, die kun je weggooien. In de kom moet je ongeveer 200 gram heldere gesmolten boter over hebben.
  • Rol de vellen filodeeg uit en stapel in een ovenschaal ongeveer 10 lagen bovenop elkaar. Smeer tussen elke laag wat van de gesmolten boter.
  • Verdeel een derde van het pecannoten/chocolademengsel over het filodeeg en smeer goed uit. Leg erbovenop weer drie lagen met boter ingevet filodeeg. Vervolgens neem je de tweede portie van het pecannoten/chocolademengsel en verdeel je dit weer over het deeg. Eroverheen leg je weer drie lagen van het filodeeg.
  • Neem de laatste portie van het pecannoten-chocolademengsel en leg hier bovenop de laatste 12 vellen filodeeg. Zorg dat je elke laag deeg weer bestrijkt met wat van de gesmolten boter.
  • Gebruik een groot scherp mes en snijd het deeg in kleine diamantvormige stukjes. Hiervoor snijd je het deeg eerst in de lengte in 4 stroken. Snijd vervolgens schuin over de breedte, zoals in de onderstaande afbeelding te zien is. Wanneer je nog wat gesmolten boter over hebt, giet je dit over de stukjes.
  • Zet de baklava 60 minuten in de oven, totdat alle stukjes krokant en goudbruin zijn. Maak intussen de siroop. Hiervoor meng je de overige 550 gram kristalsuiker met de kruidnagel, kaneel en 350 milliliter water in een pan. Zet de pan op laag vuur en roer regelmatig, totdat de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje.Voeg de citroensap toe en zet opzij.
  • Zet het siroopmengsel vlak voordat je de baklava uit de oven haalt weer terug op het vuur. Zet de oven vervolgens op 180 ºC. Neem een scherp mes en snijd alle stukjes baklava los van elkaar. Giet vervolgens de siroop erover. Vervolgens zet je de baklava terug in de oven voor 5 minuten.
  • Haal de baklava uit de oven en laat helemaal afkoelen. Snijd de stukjes vervolgens met een mes los van elkaar.
  • Eet smakelijk!

baklava snijden

Lees ook: Recept: basis karamelsaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delicious Magazine | Beeld: Videostill