Ingrediënten
  • Voor het beslag:
  • 250 gram bloem
  • 60 gram bakpoeder
  • 9 gram baksoda
  • 5 gram zout
  • 6 gram kaneel
  • 2 gram nootmuskaat
  • 4 eieren
  • 200 gram bruine suiker
  • 100 gram suiker
  • 275 gram plantaardige olie
  • 350 gram fijn geraspte wortel, van 4-5 middelgrote wortelen
  • 150 gram pecannoten, geroosterd en gehakt
  • Voor de karamelsaus:
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 120 gram slagroom
  • 30 gram ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 5 gram vanille-extract
  • 5 gram zout
  • Voor de karamelroomkaas:
  • 500 gram roomkaas, kamertemperatuur
  • 300 gram slagroom, 35% vet en gekoeld
  • 60 gram poedersuiker
  • 80 gram karamelsaus
  • Voor decoratie (optioneel):
  • 160 gram resterende karamelsaus
  • Pecannoten
75 min.
16 pers.

Wat een traktatie!

Wij prikken onze vork het liefst iedere dag in een zoete carrot cake. Vooral in het najaar en in de winter is dit één van onze favoriete gerechten om te maken. In dit recept combineren we carrot cake met een heerlijke karamelroomkaas én gezouten karamelsaus op de bovenkant. Jum!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de carrot cake met karamelroomkaas:

Voor de worteltaart:

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet twee ronde bakvormen van 23 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
  • Zeef in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, kaneel en nootmuskaat. Zet dit opzij.
  • Voeg in een grote kom de eieren met beide suikers toe en mix dit een paar minuten. De bedoeling is dat het beslag romig en licht van kleur is. Voeg daarna olie toe en mix tot alles gemengd is.
  • Meng geleidelijk het bloemmengsel erdoor. Gebruik een spatel om de geraspte wortel en geroosterde pecannoten in het beslag te vouwen.
  • Giet het beslag gelijkmatig in de voorbereide bakvormen.
  • Bak de carrot cake in ongeveer 30-35 minuten. Prik een tandenstoker in het midden van de carrot cake. Als die er schoon uitkomt, dan is hij klaar.
  • Laat de bakvormen 10 minuten afkoelen op een koelrek.
  • Haal de carrot cake uit de vormen en laat deze volledig afkoelen.

Voor de gezouten karamelsaus:

  • Doe suiker en water in een middelgrote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Kook zonder te roeren totdat de suiker volledig is opgelost en een karamelkleur krijgt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom toe. Dit zal een beetje bubbelen.
  • Kook ongeveer 1 minuut en blijf continu roeren met een houten spatel tot het een gladde massa is.
  • Haal het van het vuur en voeg boter, zout en vanille-extract toe. Roer dit goed tot het een gladde massa is.
  • Giet de karamelsaus in een klein bakje en zet opzij om af te koelen tot de cake klaar is.

Voor de karamelroomkaas:

  • Klop in een kom de roomkaas tot een gladde massa.
  • Voeg poedersuiker en 80 gram karamelsaus toe.
  • Klop in een andere kom de slagroom tot er stijve pieken ontstaan.
  • Spatel geleidelijk door het roomkaasmengsel tot alles goed gemengd is.

De finishing touch:

  • Zet de taart in elkaar: leg een cakelaag op je serveerschaal en verdeel gelijkmatig de helft van de karamelroomkaas. Smeer dit ook op de zijkanten van de cake.
  • Voeg de tweede laag cake toe. Verdeel hierover de overige karamelroomkaas en smeer dit ook op de zijkanten van de cake. Koel voor minstens 2 uur.
  • Bedek de cake voor het serveren met de resterende karamelsaus. Laat voor een mooi effect wat langs de zijkanten druppelen.
  • Versier eventueel met gehakte en hele pecannoten.
  • Eet smakelijk!

In onderstaande video kun je zien hoe je dit recept maakt. Alle ingrediënten verzamelen!

Ook lekker: Recept: gevulde cannoli uit de airfryer met ricotta en sinaasappelschil

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Home Cooking Adventure | Beeld: Videostill, Home Cooking Adventure

Ingrediënten
  • Voor het beslag:
  • 250 gram bloem
  • 60 gram bakpoeder
  • 9 gram baksoda
  • 5 gram zout
  • 6 gram kaneel
  • 2 gram nootmuskaat
  • 4 eieren
  • 200 gram bruine suiker
  • 100 gram suiker
  • 275 gram plantaardige olie
  • 350 gram fijn geraspte wortel, van 4-5 middelgrote wortelen
  • 150 gram pecannoten, geroosterd en gehakt
  • Voor de karamelsaus:
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 120 gram slagroom
  • 30 gram ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 5 gram vanille-extract
  • 5 gram zout
  • Voor de karamelroomkaas:
  • 500 gram roomkaas, kamertemperatuur
  • 300 gram slagroom, 35% vet en gekoeld
  • 60 gram poedersuiker
  • 80 gram karamelsaus
  • Voor decoratie (optioneel):
  • 160 gram resterende karamelsaus
  • Pecannoten