Ingrediënten
  • 250 gram bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram ongezouten boter, in kleine blokjes
  • 1 groot ei, geklutst
  • een scheutje melk
  • Olijfolie
  • 1 pompoen van 500 gram, geschild, zonder zaadjes en in blokjes
  • 500 milliliter volle melk
  • 200 gram lichtbruine, fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst en zonder zaadjes
  • 2 grote eieren
Desy
20 + 60 min.
4 - 6 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram ongezouten boter, in kleine blokjes
  • 1 groot ei, geklutst
  • een scheutje melk
  • Olijfolie
  • 1 pompoen van 500 gram, geschild, zonder zaadjes en in blokjes
  • 500 milliliter volle melk
  • 200 gram lichtbruine, fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst en zonder zaadjes
  • 2 grote eieren

Heerlijk zoete en smeuïge pompoentaart!

Ben jij iemand die altijd appeltaart en kwarktaart maakt voor een verjaardag en die eigenlijk nooit iets anders probeert? Dan moet je echt eens uit je comfortzone stappen en deze pompoentaart van Jamie Oliver maken. Heerlijk romig, smeuïg en zoet! 

 

Zo maak je het:

  • Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het op grof broodkruim lijkt.
  • Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon oppervlak en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif wat bloem op het deeg, wikkel het in keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Vet een springvorm van 25 centimeter in met de olijfolie en bestuif opnieuw een schoon oppervlak met bloem. Doe dit ook bij een deegroller en tol het deeg uit tot het een dikte van ongeveer een halve centimeter heeft.
  • Leg het deeg in de taartvorm en druk het goed aan. Snijd overhangende stukken deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg er keukenfolie overheen. Zet het deeg 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven voor op 180 graden.
  • Doe de pompoen, de melk, de suiker, de vanille (zowel de stokjes als de zaadjes) in een diepe pan en zet deze op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur daarna laag. Blijf steeds roeren; het mag niet aanbranden. Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel, leg dan het deksel scheef op de pan en laat opnieuw 15 minuten pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en maal het mengsel met de staafmixer fijn tot een glad mengsel. Laat de vulling afkoelen.
  • Leg een stuk bakpapier in de deegbodem in de bakvorm en druk het vooral in de randen goed aan. Vul de bodem met ongekookte rijst of met bakbonen en bak deze tien minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de vorm uit de oven, haal de rijst of bakbonen eruit en zet de vorm opnieuw tien minuten de oven. Laat de bodem dan afkoelen en draai de temperatuur van de oven omlaag naar 160 graden.
  • Kluts de twee eieren en giet ze daarna bij het pompoenmengsel. Maal met de staafmixer goed door elkaar en giet het mengsel in de deegbodem. Zet de taart 30 minuten in de oven. De bovenkant van de vulling moet gestold zijn, maar de binnenkant nog een beetje lobbig.
  • Laat de pompoentaart afkoelen en serveer met een beetje room of een lepel crème fraîche.

Eet smakelijk!

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest! 

Bron: Nancy Jenkins | Beeld: Unsplash