Desy

Hoe gezond zijn jouw ontbijtgranen?

Wat is er nu fijner dan in de ochtend een kommetje yoghurt klaar te maken en er een hand ontbijtgranen in te gooien? Snel klaar, lekker (zoet) en je hebt er weinig spullen voor nodig. Jammer genoeg zit in veel ontbijtgranen een grote hoeveelheid suiker… 

Welke ontbijtgranen zijn nu wel en niet goed voor je?

Suiker

En je dag beginnen met een grote portie suiker is niet een heel erg goed idee. Je hebt in de ochtend juist langzame koolhydraten nodig; deze geven je langdurig energie. Snelle koolhydraten zoals suiker zorgen echter voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je eerst een stoot energie krijgt maar daarna weer inzakt. Tijd dus om uit te zoeken welke ontbijtgranen wél gezond zijn zodat je op een lekkere en verantwoorde manier je dag kunt beginnen.

Nutri-Score

Met de hulp van diëtisten analyseerde Test Aankoop het etiket van maar liefst 320 soorten ontbijtgranen aan de hand van de Franse Nutri-Score. Alle ontbijtgranen kregen een bepaalde Nutri-Score toegekend, waarbij rekening is gehouden met zowel positieve punten (aantal vezels, eiwitten, fruit en noten) als negatieve punten (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout). Hierbij zijn ontbijtgranen met een ‘A’ het gezondst en ontbijtgranen met een ‘E’ het ongezondst.

Albert Heijn

Uit de test bleek dat de Albert Heijn een topper is wat betreft het maken van gezonde ontbijtgranen. Ook de havermoutsoorten van Brinta kwamen als beste uit de test. De Quaker ontbijtgranen scoorden ook allemaal een dikke ‘A’. Gezegd moet worden dat voornamelijk de mueslisoorten en de havermoutsoorten een goede scoren behalen; wanneer de test aankomt bij de crueslisoorten gaan de scores aanzienlijk omlaag. Opvallend: alle ontbijtgranen die ontworpen zijn voor kinderen scoren ondermaats: deze ontbijtgranen bevatten allemaal heel veel suiker. Bekijk zelf de test en kijk welke score jouw favoriete ontbijtgranen behalen!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Test Aankoop | Beeld: Pexels