Renée Bootsma
25 min.
1 pers.
Ingrediënten
  • 3 rode puntpaprika's
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram walnoten
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Dippen maar!

Bij Kookfans houden wij van dips. Een lekkere hummus, een frisse tzatziki of een kruidige muhammara; wij vinden het heerlijk om onze crackers, broodjes en groentes hier in te dippen. De recepten voor hummus en tzatziki hebben we al eens gedeeld. Aan die recepten wordt nu ook muhammara toegevoegd. En geloof ons, deze dip wil je echt eens maken!

Muhammara

Muhammara is een Midden-Oosterse dip die veelal in de Arabische en Turkse keuken te vinden is. De hoofdingrediënten zijn gemalen walnoten en geroosterde paprika, waardoor de dip dan ook bomvol smaak is. Aan deze dip worden dan verschillende kruiden en granaatappel toegevoegd. Hierdoor is de dip lekker kruidig, maar ook zoet. Heerlijk om je groentes, crackers en brood in te dippen, maar ook lekker bij een salade of op een rijkelijk belegde boterham.

Voor de muhammara dip kun je zelf paprika’s grillen – dit is wel het lekkerste –, maar je kunt ook gegrilde paprika’s in pot bij de supermarkt halen. Mocht je dus even niet zoveel tijd hebben, dan maak je deze dip alsnog in een handomdraai!

Zo maak je hem:

  • Verwarm de oven voor op 220 C.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en verwijder het velletje van de knoflookteen. Leg beide op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en kruid met wat peper en zout. Gril de paprika’s en knoflook voor zo’n 10 minuten in de oven.
  • Om de velletjes van de paprika makkelijk te verwijderen, laat je de hete paprika in een afgesloten bakje volledig afkoelen. Zodra de paprika’s afgekoeld zijn, kun je het velletje een stuk makkelijker verwijderen.
  • Doe de gegrilde paprika’s samen met de knoflook, walnoten, kruiden, granaatappelsiroop en een halve eetlepel olijfolie in een keukenmachine. Pureer alles tot een mooie dip. Je kunt het geheel tot een glad mengsel pureren, maar je kunt de dip ook wat grover houden.
  • Breng op smaak met peper en zout. Serveer met groentes, crackers of brood naar keuze. Eet smakelijk!

Lees ook: Fan van hummus? Zo maak je een heerlijke pompoen variant

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Eef Kookt Zo | Beeld: Adobe Stock