Ingrediënten
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 10 gram verse dille
  • 10 gram basilicum
  • 10 gram munt
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • Het rasp van een halve citroen (optioneel)
  • Het sap van een halve citroen (optioneel)
  • Zout
Ruth Stuut
10 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 10 gram verse dille
  • 10 gram basilicum
  • 10 gram munt
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • Het rasp van een halve citroen (optioneel)
  • Het sap van een halve citroen (optioneel)
  • Zout

Veelzijdig en super lekker

Kruidenboter is echt een onmisbaar smeersel voor op je stokbroodje bij de barbecue of tijdens het gourmetten. Je kunt in de supermarkt gemakkelijk een kant en klaar bakje kopen, maar hoe leuk is het om dit smeerseltje zelf te maken? Wij hebben een overheerlijk recept voor je, waarmee je de állerlekkerste kruidenboter maakt!

Verrukkelijke smaak

Het fijne aan zelfgemaakte kruidenboter is dat je naar hartelust kunt experimenteren met kruiden. Fan van knoflook? Gooi er dan een teentje extra in. Of wanneer je liever wat meer pit hebt is een pepertje heel geschikt. In dit recept hebben we gebruik gemaakt van dille, bieslook, basilicum en munt voor een fijne basis van ons favoriete smeersel.

Het fijne is dat kruidenboter maken totaal niet ingewikkeld is, dus je kan het voor elke gelegenheid in een handomdraai op tafel toveren. De basis van de kruidenboter is, je zou het niet verwachten, boter! Kies daarom een kwalitatief goede ongezouten roomboter, want het verschil in smaak zul je duidelijk proeven. Zout kan je naar eigen smaak toevoegen, dus kies ook zeker voor een ongezouten variant.

Zo ga je te werk:

  • Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  • Doe de roomboter en de gesneden verse kruiden in de keukenmachine.
  • Voeg eventueel citroenrasp en een teentje knoflook toe.
  • Laat de keukenmachine één minuut draaien, of tot de kruiden en de boter een gelijkmatig mengsel zijn.
  • Proef de kruidenboter, en breng eventueel op smaak met meer van de verse kruiden.
  • Doe een beetje zout bij het mengsel en mix.
  • Bewaar de kruidenboter in een kom in de koelkast.

Ook lekker: Handig! Zo maak je binnen één minuut je eigen aioli

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock