Naomi

Krentjebrij

Krentjebrij is een heerlijk ouderwets toetje!

Krentjebrij is een typisch Oud-Hollands gerecht. Misschien ken je het wel helemaal niet als krentjebrij, maar als Slierie of Watergruwel. Het wordt onder vele benamingen gemaakt, maar de basis is vaak hetzelfde. Wil je lekker oud-Hollands genieten? Dan is krentjebrij absoluut een aanrader. Eet het warm of koud bij vanillevla of yoghurt. 

Het is ook nog eens heel makkelijk te maken!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 250 milliliter bessensap
  • 50 gram krenten
  • 100 gram vluggort (lassie)
  • 1 kaneelstokje
  • 75 gram suiker
  • 1 reepje citroenschil
  • 50 gram rozijnen

Wat moet je doen?

  • Doe de vluggort in de pan en giet hier een liter water bij.
  • Voeg ook de rozijnen, krenten, het kaneelstokje en het reepje citroenschil toe aan het gort-watermengsel.
  • Roer het door en breng het aan de kook en laat het vervolgens een kwartier zachtjes doorkoken.
  • Haal na dat kwartier het kaneelstokje en het stukje citroenschil uit de pan.
  • Voeg nu de suiker en het bessensap toe.
  • Roer het mengsel door totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Tip: dit is erg lekker bij yoghurt en vanillevla!

Wil je graag zien hoe je het maakt? Bekijk dan dit filmpje van LandlevenTV:

Lees ook: Ken jij drie-in-de-pan nog? Zó maak je de oud-Hollandse pannenkoeken

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LandlevenTV, wikipedia | Beeld: videostill LandlevenTV