Ingrediënten
  • 2,5 theelepels gist
  • 600 milliliter lauwwarm water
  • 2 theelepels honing
  • 625 gram patentbloem
  • 4 theelepels zout
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie, verdeeld
  • 60 gram ongezouten boter + een beetje extra
  • Zeezout
  • 2 tot 4 teentjes knoflook, fijngesneden
Sabine
30 min bereidingstijd + 4 uur rijzen min.
10-12 pers.
Ingrediënten
  • 2,5 theelepels gist
  • 600 milliliter lauwwarm water
  • 2 theelepels honing
  • 625 gram patentbloem
  • 4 theelepels zout
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie, verdeeld
  • 60 gram ongezouten boter + een beetje extra
  • Zeezout
  • 2 tot 4 teentjes knoflook, fijngesneden

Een focaccia met een royale laag knoflookboter

Als een nationaliteit weet hoe je lekker kunt koken, dan zijn het de Italianen wel. Pizza’s, pasta’s, lasagne’s. Je mag er menigeen ’s nachts voor wakker maken. Nog zoiets wat de Italianen zonder moeite in elkaar lijken te flansen: focaccia’s. En wat blijkt? Het hoeft inderdaad niet moeilijk te zijn om het zelf te maken. Met dit recept maak je superlekker focaccia zonder te kneden.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Zo maak je het:

  • Doe de gist, honing en het water in een grote kom en roer met een garde tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd. Laat daarna 5 minuten met rust.
  • Na 5 minuten moet het er ‘schuimig’ uitzien. Is dat niet het geval? Dan is de gist die je gebruikte waarschijnlijk niet meer goed en kun je voor het beste resultaat het beste opnieuw beginnen met nieuwe gist.
  • Voeg de bloem en het zout toe en roer met een rubberen spatel tot je een soepel deeg hebt.
  • Doe de olijfolie in een kom en doe daarna het deeg in de kom.
  • Dek af met een schone theedoek en laat minimaal 3-4 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Gebruik een beetje boter om een bakblik van 33 x 22 cm in te vetten. Deze afmetingen zijn perfect voor een wat dikkere focaccia. Wil je liever een wat dunnere focaccia? Dan kun je ook een groter bakblik gebruiken.
  • Doe nog een beetje extra olijfolie in het bakblik om te voorkomen dat de focaccia aan het blik plakt.
  • Schep het deeg aan de zijkanten een keer naar binnen in de kom en verdeel het deeg daarna in het bakblik.
  • Vet je vingertoppen in met olijfolie en prik met je vingertoppen in het deeg om zo de kleine typische holletjes in de focaccia te maken.
  • Verdeel nog een klein beetje olijfolie over de bovenkant van de focaccia en verdeel zeezout over de bovenkant. Bak daarna in 20 tot 30 minuten tot de focaccia bruin is.
  • Smelt boter in een pannetje en voeg daar de knoflook aan toe. Laat opstaan tot de knoflook licht verkleurd.
  • Borstel de knoflookboter over de focaccia zodra die gaar is.
  • Snijd de focaccia daarna in gelijke stukken.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Zo maak je zelf koolhydraatarm brood zonder te kneden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bon Appetit | Beeld: Videostill Bon Appetit