Ingrediënten
  • 4-6 stukken kippenborst
  • 60 milliliter olijfolie
  • 60 milliliter citroensap (3 citroenen)
  • 1 1/2 theelepel azijn
  • 2 theelepels fijngesneden knoflook
  • 1 1/2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 275 gram rijst
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter kippenbouillon
  • Optioneel: groenten naar keuze
05 juli 2019
30 min.
8 pers.

Makkelijk te maken op de barbecue!

Een ieder die weleens op vakantie is geweest naar Griekenland, is waarschijnlijk wel bekend met souvlaki. Dit is een typisch Grieks gerecht, bestaande uit een spies met gemarineerde blokjes vlees. De spies wordt vervolgens gegrild en vaak geserveerd met rijst en tzatziki. Hoewel de Grieken natuurlijk als geen ander weten hoe je dit gerecht moet bereiden, kun je souvlaki ook gemakkelijk thuis maken. Ben je van plan te gaan barbecueën een dezer dagen? Leg deze spiezen dan eens op de grill en serveer ze met citroenrijst. Je waant je haast in Athene, Chersonissos of Santorini. Oh, maar pas natuurlijk wel op dat je niet met de borden gaat gooien!

Dankzij deze heerlijke souvlaki is Griekenland een stukje dichterbij.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de kip-souvlaki met citroenrijst:

  • Snijd de kip in grove stukken. Uit elke kippenborst kun je ongeveer vier tot zes stukken halen.
  • Doe de olijfolie, citroensap, azijn, oregano en tijm in een ziplock-zakje of een plastic bakje. Voeg de stukken kip hieraan toe. Sluit het ziplock-zakje of sluit het plastic bakje af en schudt er voorzichtig mee, zodat de marinade goed over de kip wordt verdeeld. Leg het zakje of bakje in de koelkast en laat de kip gedurende zes tot acht uur marineren.
  • Maak intussen de citroenrijst. Hiervoor zet je een sauspannetje op middelhoog vuur met wat olie. Na een minuut voeg je de rijst toe. Bak de rijst gedurende twee a drie minuten, terwijl je blijft roeren. Voeg een snufje zout en de citroensap aan de rijst toe en bak vervolgens nog een minuut.
  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst 30 minuten koken. Wanneer het vocht helemaal is opgenomen, zet je het vuur uit en laat je de rijst 10 minuten rusten, voordat je hem serveert (je kunt de rijst ook een dag van tevoren maken).
  • Wanneer je gaat barbecueën verwijder je het zakje of bakje met gemarineerde kip uit de koelkast en leg je de kip op een bord. De overgebleven marinade kun je weggooien. Rijg de stukken kip vervolgens aan een spies en bestrijk ze met een beetje olie. Eventueel kun je ook nog wat groentes aan spiezen rijgen, zoals champignons, courgette, uien en tomaten.
  • Verhit de barbecue en leg de spiezen op de grill, gedurende 15 minuten. Draai de spiezen regelmatig om. De souvlaki is klaar wanneer de kip mooi bruin en stevig is, maar niet te hard of zwart. Wanneer je ook groentes op de barbecue hebt liggen, zullen deze waarschijnlijk iets eerder klaar zijn. Verwijder ze van de grill wanneer de groente zacht is er mooie grillstrepen op zijn ontstaan.
  • Serveer de souvlaki met de citroenrijst.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: ossenhaasspiesjes met mango Licor 43 salsa

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bread with a side of Butter | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 4-6 stukken kippenborst
  • 60 milliliter olijfolie
  • 60 milliliter citroensap (3 citroenen)
  • 1 1/2 theelepel azijn
  • 2 theelepels fijngesneden knoflook
  • 1 1/2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 275 gram rijst
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter kippenbouillon
  • Optioneel: groenten naar keuze