Ingrediënten
  • Een halve bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • 1 stronk broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 2 venkelknollen, in stukjes gesneden
  • 4 rode pepers
  • 2 groene pepers
  • 200 gram sperziebonen, in stukjes gesneden
  • 150 gram snijbonen, in stukjes gesneden
  • 300 gram sjalotjes, in achten gesneden
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • Fijn zeezout naar smaak
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 nootmuskaat, geraspt
  • 2 eetlepels Engels mosterdpoeder
  • 4 eetlepels bloem
  • 5 deciliter witte wijnazijn
  • 2 appels, geraspt
  • 2 mango’s, geschild, ontpit en grof gesneden
  • 6 eetlepels suiker
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 4 laurierbladeren
  • Water
90 min.
4 pers.

Piccalilly is het allerlekkerst wanneer je het zelf maakt

De meesten kennen het wel van vroeger: piccalilly. Nog voordat iedereen massaal aan de mayonaise ging, was piccalilly de smaakmaker. Nu nog steeds kun je piccalilly in potjes in de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk veel lekkerder om het zelf te maken. En deze piccalilly is net wat anders dan hoe je ‘m gewend bent.

Piccalilly kan vrijwel elk gerecht op smaak brengen. Er kleeft alleen wel een nadeel aan deze saus: het is ontzettend veel werk met veel ingrediënten, maar het zelf maken is wel echt een stuk lekkerder!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Opmerking: Omdat het erg veel werk is om piccalilly te maken, wordt het vaak in een grote hoeveelheid gemaakt. Ook in dit geval zul je wel een aantal potjes kunnen vullen met zelfgemaakte piccalilly.

Zo maak je het:

  • Doe alle groenten in een kom en voeg hier zout aan toe. Schenk hier vervolgens water bij totdat alle groenten onder water staat. Laat dit op een koele plek een uur rusten.
  • Verhit in een ruime pan een laagje olie. Voeg het mosterdzaad, komijn, kurkuma en nootmuskaat eraan toe wanneer de olie warm is. Draai het vuur laag en voeg ook het mosterdpoeder, de bloem en een scheutje azijn toe. Roer dit goed. Uiteindelijk zal er een dikke pasta ontstaan. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje de rest van het azijn toe aan het mengsel. Voeg ook een deciliter water toen om een gladde pasta te krijgen.
  • Voeg hierna de appel, mango, knoflook, suiker, laurier en oregano toe en laat het drie minuten koken.
  • Giet de gezouten groenten af en voeg het roerend toe. Laat dit een kwartier koken zodat de groenten zachter worden. Zorg voor een aantal gesteriliseerde potten en schep daarna het mengsel in de potten.

Lees ook: Zo maak je zelf joppiesaus

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Smulweb, Jamie Oliver’s Piccalilly. Beeld: Videostill YouTube Five Euro Food

Ingrediënten
  • Een halve bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • 1 stronk broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 2 venkelknollen, in stukjes gesneden
  • 4 rode pepers
  • 2 groene pepers
  • 200 gram sperziebonen, in stukjes gesneden
  • 150 gram snijbonen, in stukjes gesneden
  • 300 gram sjalotjes, in achten gesneden
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • Fijn zeezout naar smaak
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 nootmuskaat, geraspt
  • 2 eetlepels Engels mosterdpoeder
  • 4 eetlepels bloem
  • 5 deciliter witte wijnazijn
  • 2 appels, geraspt
  • 2 mango’s, geschild, ontpit en grof gesneden
  • 6 eetlepels suiker
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 4 laurierbladeren
  • Water