Ingrediënten
  • Een handvol zwarte peperkorrels
  • Paar takjes verse tijm
  • 4 laurierbladen
  • 100 gram (zee)zout
  • 4 knoflooktenen
  • 100 gram bruine suiker
  • 800 milliliter water
  • Een afsluitbare zak
  • 300 milliliter karnemelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel ui- en knoflookpoeder
Maayke
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • Een handvol zwarte peperkorrels
  • Paar takjes verse tijm
  • 4 laurierbladen
  • 100 gram (zee)zout
  • 4 knoflooktenen
  • 100 gram bruine suiker
  • 800 milliliter water
  • Een afsluitbare zak
  • 300 milliliter karnemelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel ui- en knoflookpoeder

 Jamie Oliver gefrituurde kip

Hier is de kip van de KFC niets bij

Jamie Oliver is een meester in het bereiden van de meest fantastische gerechten. Op zijn eigen YouTube-kanaal deelt hij ook regelmatig recepten die je gerecht naar een hoger niveau tillen. Zo ook deze speciale gefrituurde kippenpoten of vleugels. Je moet er wel wat tijd voor uittrekken, maar dat is volgens de topchef het meer dan waard! Het proces bestaat uit drie stappen: het pekelen, weken in karnemelk en paneren.

De kip is na afloop zo mals dat het vrijwel direct van het bot afvalt.

Dit moet je doen:

  • Pekelen: vul een diepe kookpan met de zwarte peperkorrels, verse tijm, laurierbladen, geplette knoflooktenen, (zee)zout, bruine suiker en de helft (400 milliliter) water. Roer goed door en breng dit aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen. Voeg nu de andere helft (400 milliliter) water toe.
  • Laat de huid op de kip zitten en snijd met een mes overdwars in de kip, tot aan het bot. Leg de stukken kip in de pan met het kruidenmengsel.
  • Bedek de pan met een vel bakpapier en zet de pan een nacht (± 12 uur) in de koelkast.
  • Laat de kip even kort uitdruppen boven de pan, open de afsluitbare zak en vul deze met de stukken kip.
  • Voeg de karnemelk toe in de zak, pers de lucht enigszins uit de zak en sluit de zak goed. Leg opnieuw in de koelkast voor ± 8 uur.
  • Meng in een diepe schaal de bloem, bakpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, ui- en knoflookpoeder en peper en zout naar smaak. Mix de alles goed door elkaar.
  • Haal de stukken kip uit de afsluitbare zak en haal elk stuk zorgvuldig door het paneermeel.
  • Zet de frituurpan aan op 180 graden of vul een diepe pan met zonnebloemolie en verwarm deze tot 180 graden.
  • Leg de kip in de frituur tot ze mooi goudbruin van kleur zijn (± 5 minuten). Haal uit de frituurpan en leg de kip in een diepere ovenschaal. Voeg wat extra olie uit de frituur toe en leg tussen de stukken kip wat verse takjes tijm.
  • Zet de ovenschaal in de oven op 170 graden voor ± 30 minuten.
  • Haal de kip uit de oven en serveren maar! In de onderstaande video van Jamie Oliver is te zien hoe mals en zacht het kippenvlees is geworden na al deze stappen. Wat ons betreft dus zeker waard om deze gefrituurde kip eens te proberen!

Lees ook: Je wilt je tosti voortaan alleen zoals Jamie Oliver ‘m maakt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Jamie Oliver | Beeld: videostill