Stiekem een chipszak openen is er nooit bij

Even subtiel een zak chips opentrekken tijdens een filmavondje is er vrijwel nooit bij. Alleen aan die bus Pringles heb je op zo’n moment een sympathieke vriend, maar over het algemeen maken al die andere zakken een hels kabaal wanneer je ze opent of wanneer je er alleen al een handje uit wil grijpen. Waarom is dat zo?

Niemand houdt van een verklikker. Het feit dat jij je vergrijpt aan een zak chips moet dan ook altijd gepaard gaan met het lawaai van die chipszak waardoor zelfs bijna de buren weten hoe laat het is. Hoe erg je je best ook doet: stiekem gaat zoiets nooit. Het materiaal maakt een hard, knisperend geluid en er blijkt nu dat er een reden is waarom dat gebeurt.

Uit een recent onderzoek blijkt dat het knetterende geluid van die zak invloed heeft op hoe we de smaak van chips ervaren. Ja, echt! Hoe harder de zak knispert, hoe beter het schijnt te smaken. We denken hierdoor dat de chips knapperiger is. Tijdens het onderzoek werden proefpersonen voorzien van een zak chips, maar moesten deze eten terwijl ze niets konden horen. Wat blijkt? De proefpersonen vonden de chips smakelozer en de textuur zacht.

Het geluid van de zak hoort bij onze smaakbeleving. Horen we dus geen krakende zak, dan maken onze hersenen ons wijs dat er iets mis is met de chips. Volgens professor Spence, degene die het onderzoek uitvoerde, maken fabrikanten daarom chipszakken die veel geluid maken om op onze behoefte in te spelen.

Dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Flair Online |  Beeld: Pixabay