Naomi

Lekker met dit koude en herfstachtige weer

Het is donker weer buiten en wat betekent dat? Juist; stampot! Blote billetjes in het gras is een Gronings gerecht en door de witte bonen en de snijbonen lijkt het precies op wat de naam doet vermoeden. Misschien ken je het gerecht wel. In de jaren ’90 werd het wat bekender toen de moeder van voetballer Ruud van Nistelrooij een variant van het gerecht klaarmaakte op televisie. 

Dit gerecht geeft je dat heerlijke warme herfstgevoel.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 600 gram snijbonen
  • 4 braadworstjes
  • 50 gram boter
  • 700 gram witte bonen
  • 250 milliliter melk

Wat moet je doen?

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze vervolgens in blokjes. Kook ze samen met de snijbonen in ongeveer 15 minuten gaar in weinig water met een beetje zout.
  • Prik met een vork de braadworstjes op een paar plekjes in en verhit de boter in een koekenpan. Bak de worstjes in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.
  • Spoel de bonen af in een zeef onder stromend water.
  • Giet de aardappelen en de snijbonen af en maak ze met een pureestamper fijn. Roer er net zo veel melk door tot er een smeuïge puree ontstaat en voeg de witte bonen toe.
  • Schep het bakvet van de braadworsten erdoorheen en breng het op smaak met wat peper en zout.
  • Verdeel de stampoot over de borden en leg de braadworst erbovenop.

Eet smakelijk!

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Jaap van Lelieveld | Beel: Pixabay