Robby

Zo kook je aardappelen veel sneller gaar

Het AVG’tje, oftewel de klassieke Hollandse combinatie van aardappelen, vlees en groente is nog altijd onverminderd populair. Nederland is dan ook een echt aardappel-land, als je het gewicht aan aardappelen dat een Nederlander gemiddeld per jaar eet bij elkaar optelt, dan kom je op 53 kilo aardappelen per persoon! 

En dat is helemaal niet zo slecht, want de aardappelen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel en vormen daarmee een uitstekende bron van energie.

Aardappelen

Aardappelen liggen standaard bij de meeste Nederlanders in huis. Een maaltijd van aardappelen, groenten en vlees is op en top Hollands. En met recht, want aardappelen vullen goed door de koolhydraten maar bevatten daarnaast ook nog kalium, vitamine B6, vezels, foliumzuur en vitamine C. Wist je dat aardappelen helemaal geen vet bevatten? Toch worden ze vaak gemeden door mensen op dieet omdat ze zo veel koolhydraten bevatten. Dit is onterecht, want ze bevatten minder calorieën dan hetzelfde aantal gram rijst. Ook zit je lang vol door aardappelen. Wel is het verstandig om ze te koken, want als je ze bakt of frituurt krijg je natuurlijk meer calorieën meer door de olie.

Bewaren

Wist je dat je de uitlopers van aardappelen beter niet kunt eten? Deze bevatten namelijk relatief veel solanine, een stofje waar veel mensen buikpijn van krijgen. Daarnaast is nog onbewezen of het schadelijk is op lange termijn. Je kunt ze maar beter vermijden dus! Om te beginnen is de manier waarop je je piepers bewaart erg belangrijk om uitlopers te voorkomen. Een bak, een open kom of een papieren zak is daarom de beste manier om aardappels in te bewaren. Zo geef je de aardappelen de mogelijkheid om te kunnen ademen. In een afgesloten plastic zak (zoals je ze in de winkel koopt) of in een bak met deksel, komt er niet genoeg zuurstof bij en is de kans op uitlopers aanzienlijk groter.

Je weet dat aardappelen gezond zijn en hoe je ze kunt bewaren, maar hoe kook je ze nu snel gaar? Dat lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2