Ingrediënten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kilo hutspotgroenten
  • 300 gram Zaanlander 35+ jong belegen
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 40 gram panko (Japans broodkruim)
  • 800 gram aardappelpuree met boter
  • 340 gram Amsterdamse uitjes
  • 3 el grove Zaanse mosterd
Robby
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kilo hutspotgroenten
  • 300 gram Zaanlander 35+ jong belegen
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 40 gram panko (Japans broodkruim)
  • 800 gram aardappelpuree met boter
  • 340 gram Amsterdamse uitjes
  • 3 el grove Zaanse mosterd

Deze combinatie is echt heerlijk, je wil je hutspot nooit meer anders!

Hutspot, het is zo Hollands als een paar klompen. Hutspot, ook wel penenstamp of peestamp genoemd, is een typisch Nederlands wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen en uiten samen gaar te koken en samen te stampen.

Deze heerlijke variant met gebakken kaas is erg simpel om te maken en staat binnen no-time op tafel!

Hutspot

Hutspot bestond als gerecht in de lage landen al voordat de aardappel in Europa bekend was. En mogelijk ook voordat de wortel hier gangbaar werd. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis. In Vlaanderen wordt dit gerecht stamppot genoemd, in Brussel stoemp. Goed, genoeg geschiedenis!

Zo maak je het:

  • Verhit olie in een pan en bak de hutspotgroenten 10 minuten op middelhoog vuur, regelmatig omscheppen.
  • Snijd ondertussen de kaas in 8 gelijke plakken. Doe de bloem in een diep bord.
  • Breek de eieren boven een ander diep bord en klop los met een vork.
  • Doe de panko in een derde diep bord.
  • Haal de plakken kaas eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kaasplakken 4 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm ondertussen de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de Amsterdamse ui uitlekken.
  • Schep de hutspotgroente, puree, Amsterdamse ui en de mosterd door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Leg de gebakken kaasplakken erop en serveer de rest van de mosterd apart erbij!

Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash