Handig: zo kun je kaas het beste bewaren

Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Oude kaas, jonge kaas en zelfs een schimmelkaasje op zijn tijd: wij zijn dol op kaas. Toch is het nog best lastig om kaas goed te bewaren. Voor je het weet krijg je ‘zweetkaas’ en daar wordt je boterham niet lekkerder van. Met deze tips heb je er langer plezier van! 

Niet in plastic

Het lijkt heel simpel: kaas uit de supermarkt leg je meteen in de koelkast. Kan niet misgaan, toch? Helaas is dit een fabel. Kaas moet namelijk kunnen ademen en dat lukt niet als het in plastic verpakt is. Hierdoor gaat het zweten en zelfs schimmelen. Daarnaast krijgt je kaas een plasticsmaak, wat de smaak ook niet beter maakt. Voortaan kun je beter speciaal kaaspapier gebruiken. Dit is een dun laagje folie waardoor het langer goed blijft. Ook vetvrij bakpapier of ademend huishoudfolie zijn goede alternatieven.

In de koelkast

Koude temperatuten zorgen ervoor dat je kaas sneller uitdroogt. Kies daarom voor het onderste of bovenste gedeelte van de koelkast. Soms hebben koelkasten ook een speciale plek voor kaas, dit is dan de beste bewaarplek.

In de vriezer

Heb je een volle kaasplank, maar wil je de kaas nog wat langer bewaren? Kaas kan prima in de vriezer. Let wel op: dit geldt vooral voor ‘harde’ kazen en niet bijvoorbeeld brie. Jonge belegen en Parmezaanse kaas kun je ook invriezen, maar zal dit wel invloed hebben op de kwaliteit van de kaas. Snijd het eventueel in stukjes of rasp de kaas en bewaar het in ademend folie en een diepvrieszak. Kaas is tot wel 8 maanden houdbaar in de vriezer.

Op temperatuur

Heb je eindelijk een goede plek gevonden voor je kaas, dan is het zaak om hem voor consumptie eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor wordt de smaak nog beter. Bij zachte kazen kun je alvast het verpakkingsmateriaal eraf halen, anders plakt het er bij een hogere temperatuur aan vast. Easy, cheesy!

Lees ook: Lukt het schaven van kaas niet? Waarschijnlijk gebruik je de verkeerde kaasschaaf

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels