Ingrediënten
  • 150 gram Griekse yoghurt, hangop of labneh
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel chilivlokken of paprikapoeder
  • Scheutje witte azijn
  • Zout
  • 2 eieren
  • Peper
  • Verse peterselie of dille, fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie (optioneel)
  • Toast, om te serveren
Christel
20 min.
1 pers.
Ingrediënten
  • 150 gram Griekse yoghurt, hangop of labneh
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel chilivlokken of paprikapoeder
  • Scheutje witte azijn
  • Zout
  • 2 eieren
  • Peper
  • Verse peterselie of dille, fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie (optioneel)
  • Toast, om te serveren

Lekker dat het is!

Eggs Benedict, maak plaats! Wie dol is op gepocheerde eieren moet het Turkse gerecht cilbir eens proberen. Een heerlijk stevig ontbijt dat ontzettend veel smaak bevat. Waar wacht je nog op? Sla de ingrediënten maar meteen in en duik de keuken in.

Een lust voor het oog en voor de tong.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Wat moet je doen?

  • Doe de yoghurt, hangop of labneh in een kom en voeg de knoflook toe. Roer door elkaar en schep het mengsel op een bord.
  • Smelt de roomboter op een laag vuur in een pan. Voeg chilivlokken toe aan de boter. Je kunt paprikapoeder gebruiken als je niet van pittig eten houdt – een combinatie kan natuurlijk ook. Roer goed door en laat de boter (licht)bruin worden.
  • Breng water aan de kook en schenk er wat azijn bij.
  • Roer met een lepel in de pan, zodat er een lichte kolk ontstaat. Tik een van de eitjes stuk en doe in een kommetje. Schenk het ei voorzichtig in de kolk. Herhaal met het andere ei.
  • Pocheer de eieren 3 tot 4 minuten.
  • Schep de eieren uit de pan en leg boven op de knoflookyoghurt.
  • Sprenkel de boter over de eieren en yoghurt heen.
  • Breng de eieren op smaak met een beetje peper en zout en verdeel de peterselie of dille eroverheen.
  • Schenk er een beetje olijfolie.
  • Serveer met toast en geniet ervan!

Wat is labneh?

Labneh is een hartige yoghurtdip die oorspronkelijk uit Libanon komt. Deze dip leent zich perfect voor cilbir, maar levert je een klein beetje extra werk op. De yoghurtdip maak je met de volgende ingrediënten:

  • 30 gram ongebrande hazelnoten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel 4 seizoenenpeper
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • Snufje zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram hangop

Hoe maak je labneh?

  • Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en rooster de hazelnoten erin. Je hoeft hier geen boter of olie voor te gebruiken.
  • Laat de hazelnoten volledig afkoelen en hak ze daarna fijn. Zet apart.
  • Doe het sesam-, komijn- en korianderzaad in dezelfde koekenpan. Bak op een laag vuur en roer regelmatig door.
  • Doe de geroosterde zaden met de peperkorrels en het kaneel in een vijzel en stamp grof. Roer er de stukjes hazelnoten doorheen en breng op smaak met een beetje zout. Je hebt nu dukkah gemaakt. 
  • Doe de kurkuma en olijfolie in een kommetje en roer door elkaar.
  • Verdeel de hangop op een bord en schenk de kurkumaolie er gelijkmatig overheen.
  • Verdeel er vervolgens de dukkah overheen.
  • De labneh is heerlijk voor cilbir, maar ook om gewoon brood in te dippen.

Ook lekker: kaneelbroodjes in een handomdraai

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Hanady Kitchen, Albert Heijn | Beeld: Videostill YouTube, Hanady Kitchen