Feit of fabel: moet je zure etenswaren vermijden?

Wat zijn de gevolgen van zure voedingsmiddelen voor je gezondheid?

Heb je weleens gehoord van het zuur-base dieet, alkaline dieet of ontzurend dieet? Volgens sommige theorieën is het heel gezond om ervoor te zorgen dat de zuren in je lichaam in balans blijven door middel van de juiste voeding. Maar hoe werkt dit precies en betekent het dat we zure voedingsmiddelen moeten vermijden? Wij zetten de antwoorden op een rijtje.

Zuur en zuurvormend voedsel

Sommige mensen letten goed op hun inname van zuur eten. Er is echter een verschil tussen zuur eten en zuurvormend voedsel. Zuurvormend eten stimuleert je lichaam om zuur aan te maken. Niet al het eten dat zuur smaakt, is per definitie zuurvormend. In het zuur-base dieet of alkaline-dieet wordt gelet op zuurvormende voeding om ervoor te zorgen dat de pH-waarde (zuurgraad) in je lichaam in balans blijft. Een dieet met niet al te veel zuurvormend voedsel kan goed zijn voor een gezonde lever en een gezond hart. Als je juist veel zuurvormende voedingsmiddelen eet, kan dit slecht zijn voor deze twee organen. Daarnaast is een dieet met veel zuurvormende voedingsmiddelen in verband gebracht met hogere bloedsuikerspiegels en obesitas. Hieronder lichten we een aantal zuurvormende voedingsmiddelen uit.

Frisdrank

Frisdranken smaken meestal zoet, maar zitten vol met fosforzuur. Een teveel aan fosforzuur wordt wel in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Of het nu aan de zuren ligt of niet, frisdrank is (zoals je waarschijnlijk al wist) geen gezonde keuze. Het drinken van frisdrank kan bijvoorbeeld een voorstadium van diabetes tot gevolg hebben en je botdichtheid verslechteren.

Rood vlees en andere dierlijke eiwitten

Rood vlees en bewerkt vlees zijn misschien wel de meest voorkomende zuurvormende voedingsmiddelen in ons eetpatroon. Dit komt door de eiwitten en het fosfor in vlees. Ook andere vormen van dierlijke eiwitten, zoals kip of eieren, dragen bij aan een hogere (ongezondere) zuurtegraad.

Bewerkte granen

We eten (ongemerkt) best veel bewerkte granen. Deze zitten in koek en gebak, fast food, ontbijtgranen of wit brood. Ook deze bewerkte producten kunnen de zuurtegraad in je lichaam verhogen. Door bewerkte granen vaker te vervangen door extra fruit of groenten, kun je de zuurgraad van je lichaam juist weer verlagen.

Kaas en andere zuivelproducten

Zuivel bevat vaak veel zuurvormende elementen, zoals bepaalde aminozuren en fosfor. Als je dus grote hoeveelheden zuivel eet, kan dit bijdragen aan een (te) hoge zuurtegraad van het lichaam.

Zure voedingsmiddelen

Voor bovenstaande voedingsmiddelen geldt dus vooral: eet er niet overmatig veel van. Naast bovengenoemd zuurvormend voedsel, zijn er natuurlijk ook de etenswaren die zuur smaken. Hoe zit het daar mee? Zoals gezegd zijn voedingsmiddelen die zuur smaken, zoals citroenen, niet per se zuurvormend. Zij dragen dus niet bij aan een mogelijk ongezonde zuurgraad. Wel kunnen mensen die veel last hebben van brandend maagzuur er baat bij hebben om dit zure eten te laten staan. Citrusvruchten en tomaten kunnen de symptomen van refluxziekte bijvoorbeeld verergeren. Heb je geen last van brandend maagzuur? Dan is er geen reden om citrusvruchten of tomaten te vermijden. Het fruit zit namelijk vol voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Ook tomaten zijn erg voedzaam en bevatten lycopene, een antioxidant met talloze voordelen voor je gezondheid. Zuur eten hoef je in principe dus niet te vermijden. Wel houd je de tandarts blij als je jouw gebit niet al te vaak blootstelt aan zuur eten.

Lees ook: Gezond afvallen? Probeer deze etenswaren bij het ontbijt te vermijden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Healthline | Beeld: Pexels