Dankzij deze methodes blijven je bosuitjes veel langer vers

Lente-uitjes, salade-uitjes, bosuitjes: hoe je ze ook noemt, deze uitjes zijn vaak een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Het enige nadeel is dat je vaak meerdere stengels tegelijk moet kopen. Als je de lente-uitjes in de koelkast bewaart, kunnen ze al snel slap gaan hangen en slijmerig worden. Gelukkig zijn er drie eenvoudige manieren om je lente-uitjes voortaan veel langer vers te houden.

In de vensterbank

Bosuitjes hoef je niet in de koelkast te leggen, ze gedijen ook goed in het licht. Doe de uitjes in een stevig glas dat lang genoeg is om de lente-uitjes recht te laten staan, met de wortels naar beneden. Vul het glas een paar centimeter met koud water, totdat de wortels goed onder water staan. Zet het glas met de uitjes in je vensterbank. Niet alleen blijven de lente-uitjes op deze manier doorgroeien, ook kun je uitjes die al afgesneden zijn opnieuw laten groeien! Snijd de bosui af net boven het witte gedeelte en laat dit deel met de wortels in het water staan. Na een dag zie je al dat de stengels terug beginnen te groeien. Zo heb je altijd verse lente-uitjes bij de hand!

In de koelkast

Heb je geen vensterbank in de keuken? Dan kun je de lente-ui natuurlijk ook in de koelkast bewaren. Hierbij plaats je de uitjes eerst ook in een lang, stevig glas met water. Doe vervolgens een plastic zakje over de bovenkant heen. Gebruik eventueel een elastiekje om het zakje goed om het glas te laten sluiten. Zo blijft de luchtvochtigheid goed voor de lente-uitjes. Zet het glas met het zakje in de koelkast en vervang het water om de paar dagen. Je zult merken dat de lente-uitjes met deze bewaarmethode veel langer goed blijven.

In een vochtige doek

Zoals je misschien hebt gemerkt, houden lente-uitjes van vocht. Een derde methode om de uitjes lang vers te houden maakt dan ook gebruik van vochtig keukenpapier. Maak een paar velletjes keukenpapier licht vochtig. Ze moeten niet té nat zijn, want dan kan de bosui juist gaan rotten. Wikkel de lente-ui in de velletjes keukenpapier. Leg de ‘ingepakte’ uitjes vervolgens in een plastic zakje of bakje. Vervang het papier als het uitdroogt of juist te nat is geworden. Op die manier kun je het langste genieten van verse lente-uitjes.

Lees ook: In of buiten je koelkast? Dit is hoe je komkommers het best kunt bewaren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Pexels