Kookfans

Alcohol drinken tijdens het passen in de kledingwinkel

Er komt steeds meer vrijheid voor een gewone winkel om alcohol te schenken om op die manier het hoofd boven water te kunnen houden. Horeca-ondernemers zijn hier bepaald niet blij mee. “Supermarkten moeten afgescheiden vakken hebben waar alcohol te verkrijgen is, maar je zou dan wel zomaar een baco-tje kunnen bestellen als je schoenen aan het passen bent”, zegt Ton Poppes, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amsterdam in een interview met Horeca Misset.

Reguliere winkels mogen de helft van hun winkel als horecagedeelte inrichten. “En dat gedeelte mag dan ook nog eens aan de voorkant van een zaak zijn, zodat van buitenaf alles een horecazaak lijkt”, zegt Ton Poppes.

Ton Poppes is zelf eigenaar van enkele bekende cafe’s in Amsterdam en hij is van mening dat alcohol niet de oplossing mag zijn voor de moeite die winkeliers hebben om het hoofd boven water te houden. “Alcohol hoort in de horeca thuis, in die sector hebben ze ervoor geleerd. Drank is in goede handen van de horeca. Bovendien zou het de drempel om drank te nuttigen verlagen als je tijdens het wachten in een schoenenwinkel een wijntje kunt bestellen.”

Het lijkt behoorlijk tegenstrijdig met het ontmoedigingsbeleid van de gemeente en de overheid om het drankgebruik te verminderen. Je mag tegenwoordig niet al vanaf 16 jaar, maar pas vanaf 18 jaar alcohol drinken. Ton Poppes is daar positief over, maar hij vraagt zich wel af hoe effectief het bijbehorende boetebeleid is.

Wij zijn geneigd om het wel met Ton Poppes eens te zijn, want los van zijn eigenbelang als ondernemer vinden wij het toch ook wel erg tegenstrijdig hoe de overheid aan de ene kant zegt alcoholgebruik te willen ontmoedigen en aan de andere kant juist dit soort initiatieven toestaat. Wat vinden jullie hiervan? Moet het kunnen om in een gewone winkel alcohol te kunnen krijgen?

“Horeca-ondernemers moeten ontzettend hun best doen om ervoor te zorgen dat ze hun vergunning niet kwijtraken, en ze krijgen torenhoge boetes als ze alcohol schenken aan jongeren die nog geen 18 zijn, maar diezelfde jongeren komen er met een heel lage boete vanaf. Dat zou veel meer gelijk getrokken moeten worden”, zegt Ton Poppes verder.

Over burgemeesters in ons land is Ton Poppes ook al niet erg te spreken. “Die kijken graag de andere kant op als jongeren in zuipketen zichzelf vol laten lopen, want ze hebben ze liever daar dan op straat. Maar die zuipketen dienen ook hard te worden aangepakt”, aldus Ton Poppes.

De Amsterdamse ondernemer denkt dat jongeren het uiteindelijk wel als normaal zullen gaan beschouwen dat ze pas als ze 18 zijn alcohol mogen drinken. “Het is wachten op volgende generaties. Zij vinden het dan normaal dat je op je 16e geen drank kunt bestellen. Evengoed zullen ze de horeca wel ingaan, voor het sociale leven met hun vrienden en vriendinnen.”

Lees ook: Deze sangria blanca met Licor 43 is heerlijk tijdens de warme zomerdagen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: Metro | Beeld: Pexels