redacteur

Kun je beter voor boter of olie gaan?

Bakken en braden doe je in boter of olie. En er zijn talloze opties om uit te kiezen: olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie, roomboter en nog vele andere. Maar welke variant is het gezondst? Wij zochten het voor je uit.

Gebruik jij liever olie of boter?

Onverzadigde vetten

Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel kun je het best met olie bakken en braden. “In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol.” Ook heeft hij een handig ezelsbruggetje om erachter te komen of iets goede of slechte vetten bevat. “Is het vloeibaar? Dan zitten er goede, onverzadigde vetten in. Is het hard? Dan zitten er slechtere, verzadigde vetten in.”

Bakproducten met verzadigde vetten

Bakproducten die verzadigde vetten en daarmee het ‘slechte’ LDL-cholesterol bevatten, zijn:

  • Harde margarine
  • Hard bak- en braadvet
  • Hard frituurvet
  • Roomboter
  • Kokosvet (kokosolie)
  • Palmolie
  • Ghee (geklaarde boter)

Wanneer je teveel van deze producten gebruikt, stijgt het LDL-cholesterolgehalte in je lichaam en dat kan leiden tot hart- en vaatziekten, zo waarschuwt een woordvoerder van het Voedingscentrum. Onverzadigde vetten kunnen de kans op hart- en vaatziekten daarentegen juist verlagen.

Olie

Oliën zijn dus de gezondste keuze, maar welke olie kun je dan het best gebruiken? Het Voedingscentrum adviseert om kokosolie en palmolie in elk geval te vermijden. Ook kun je de extra vierge olijfolie en lijnzaadolie beter laten staan. Dit heeft te maken met het zogeheten ‘rookpunt’. “Dit is de temperatuur waarbij stoffen gaan roken of walmen. Het rookpunt van deze oliën ligt onder de 180 graden. Stoffen verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten vanwege de mogelijk schadelijke stoffen die vrijkomen”, aldus het Voedingscentrum.

Bakproducten met onverzadigde vetten

Bakproducten die onverzadigde vetten en daarmee het goede HDL-cholesterol bevatten, zijn:

  • Vloeibare margarine
  • Vloeibaar bak-en-braadvet
  • De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, rijstolie, raapolie/koolzaadolie

Volgens Van Boekel zijn de beste opties zonnebloemolie en olijfolie. Al is hij wel van mening dat je ook gerust roomboter kunt gebruiken. “Veel mensen vinden dit lekker, onder wie ikzelf. Het bevat wel verzadigd vet, maar ook weer niet zoveel. Ik zou gewoon variëren, af en toe een keer roomboter, af en toe een keer olijfolie.”

Lees ook: Handig: dit zijn vijf dingen die je kunt schoonmaken met olijfolie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: PxHere