Ingrediënten
  • 4 theelepels gistpoeder
  • 120 milliliter lauwwarm water
  • 420 gram tarwebloem
  • 70 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 120 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 250 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels melk
240 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 4 theelepels gistpoeder
  • 120 milliliter lauwwarm water
  • 420 gram tarwebloem
  • 70 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 120 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 250 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels melk

Deze Franse broodjes zijn heerlijk voor bij het ontbijt!

We gaan graag naar Frankrijk in de zomer: de zon, de Franse omgeving en natuurlijk alle lekkernijen. Wij vinden het allemaal bijzonder magnifique. Maar een stukje Frankrijk in eigen keuken? Daar zeggen we ook geen nee tegen! Daarom delen we dit heerlijke recept voor een echte Franse pain au chocolat – ofwel een chocoladebroodje.

Gebruikers van de mobiele versie van deze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Flinke klus?

Hoewel het recept voor de Franse chocoladebroodjes er misschien intimiderend uitziet, valt het in de praktijk best mee. Je moet een paar stappen namelijk een aantal keren herhalen. Ook moet het deeg tussendoor veel rusten. Ondertussen kun jij dus lekker een Franse film aanzetten of buiten van het zonnetje genieten!

Zo maak je de pain au chocolat:

Je begint met het maken en vouwen van het deeg, dat tussendoor steeds moet rusten.

  • Pak een grote kom, en los hierin het gist op in het water. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Doe de tarwebloem, melk, suiker, gesmolten boter en het zout bij het gistmengsel in. Mix ongeveer 2 minuten op medium snelheid met deeghaken. Blijft je deeg erg plakkerig? Voeg dan een lepeltje extra bloem toe. Je deeg moet stevig genoeg zijn om in een vorm te kunnen kneden, zonder dat deze blijft plakken.
  • Kneed het deeg in een bal, dek de kom af met folie en laat een half uur rusten op kamertemperatuur.
  • Rol het deeg uit in een rechthoek van ongeveer 25 bij 35 centimeter. Dek losjes af door er bijvoorbeeld een schone theedoek overheen te leggen, en laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Bestrijk het deeg vervolgens met de zachte boter, en vouw de lap deeg in drieën, alsof je een brief vouwt. Rol hierna het deeg opnieuw uit naar 25 bij 35 centimeter.
  • Vouw het deeg opnieuw in drieën, pak goed in in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Haal het deeg er na een uur uit en rol weer uit.
  • Herhaal de bovenstaande stap ten slotte nog een keer. Nu ben je klaar met al het vouwen!

Tijd voor de chocolade en het echte bakwerk.

  • Gebruik een scherp mes om het uitgerolde deeg over de lengte in twee rijen van zes stukken te snijden. In totaal maak je dus 12 pains au chocolat.
  • Leg twee kleine theelepels van de gehakte chocolade aan het korte eind van elk van de deeglapjes. Vouw ongeveer een derde van het deeg vanaf de korte zijde over de chocolade heen.
  • Herhaal deze stap aan de andere korte zijde van het stukje deeg. Rol dit uiteinde van het deeg over de chocolade en de andere opgerolde kant heen, zodat je een soort spiraal-rolletje creëert.
  • Vet een bakplaat in en verdeel de deegrolletjes over de plaat. Zorg voor minstens 4 centimeter ruimte tussen de rolletjes.
  • Dek de bakplaat met de rolletjes losjes af met plasticfolie, en laat ze rijzen tot ze ongeveer dubbel zo groot zijn geworden. Dit kan tot een uur duren.
  • Verhit de oven voor op 200°C. Klop nu het ei en 2 eetlepels melk door elkaar. Bestrijk elke rol met het eiermengsel.
  • Zet de bakplaat vervolgens 12 à 14 minuten in de oven, tot ze luchtig en goudbruin zijn.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Makkelijk ontbijtrecept: worstenbrood met ei uit de oven

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Unsplash, Mink Mingle