Zo is je gerecht altijd perfect romig

Van halfvol tot slagroom of plantaardige varianten: je hebt ontzettend veel keus als je melk of room in een recept moet verwerken. Soms staat er duidelijk bij wanneer je wat nodig hebt, maar bij andere gerechten is het niet direct zo duidelijk. We leggen je precies uit wat verschillende soorten zuivel doen voor een recept.

Slagroom en kookroom

Met slagroom bedoelen we niet de kant-en-klare lekkernij uit een spuitbus, maar de vloeibare variant uit een pakje of bekertje. Deze slagroom maakt elk gerecht een stuk romiger en voller van smaak. Verse slagroom heeft een redelijk hoog vetpercentage (35%), en dit betekent dat deze niet snel zal schiften of klonteren wanneer je de room verhit. Ideaal om een paar eetlepels door je pastasaus te roeren voor een extra volle smaak. Bovendien is slagroom natuurlijk op te kloppen. Leuk als garnering of om een extra luchtig element aan je gerecht. Let je op de lijn? Dan kun je kiezen voor kookroom. Dit heeft vaak een lager vetpercentage, maar is daardoor niet goed op te kloppen en zal sneller schiften dan slagroom.

Melk

De vetpercentages van melk zijn in Nederland wettelijk vastgelegd. Zo bevat volle melk 3,5% vet, zit er 1,5 – 1,8% vet in halfvolle melk, en moet magere melk minder dan 0,5% vet hebben. Zo’n laag vetpercentage betekent dat deze zuivelsoorten niet op te kloppen zijn en ze bij verhitten al snel gaan schiften. Wel kun je ze goed gebruiken om gerechten een zacht, romig randje te geven. Gebruik het bijvoorbeeld in je gestampte aardappelen als deze een beetje droog zijn. Ga je thuis karamelsaus maken? Een klein scheutje halfvolle melk maakt de boel heerlijk romig. En tja: tussendoor een slokje voor jezelf kan ook geen kwaad.

Crème Fraîche, of zure room?

Op het eerste gezicht verschillen deze twee zuivelsoorten maar heel weinig. Beiden kun je ze terugvinden in de koeling, en gebruik je ze meestal om je gerechten een friszoet randje te geven. Toch zitten er flinke verschillen tussen: zo bevat crème fraîche een vetpercentage van 35 – 45%. Bij zure room ligt dit echter maar rond de 10%. Hierdoor is zure room veel geschikter voor koude gerechten. Crème fraîche schift namelijk minder snel bij verhitting. Ook zullen de fijnproevers opmerken dat zure room een tikkeltje zuurder is dan z’n Franse neefje.

Vegan varianten

Natuurlijk bestaan er tegenwoordig ook een hoop plantaardige versies van allerlei zuivelproducten. Sojamelk, havermelk, kokosmelk of amandelmelk: je hebt ontzettend veel keus. Toch zijn de meeste van deze melksoorten niet de beste optie om mee te koken. Het lage vetpercentage zorgt ervoor dat ze snel schiften. Ook heeft melk op bonenbasis een meer uitgesproken smaak, die alleen maar sterker wordt als je ‘m opwarmt. Er zijn echter nog genoeg opties! Zo bestaat er immers ook plantaardige kookroom. Ook kun je sojamelk door het hoge proteïnegehalte goed gebruiken om mee te bakken. En kokosmelk? Deze romige variant heb je vast wel eens gebruikt in een curry of ander exotisch gerecht. Gegarandeerd smullen!

Lees ook: Recept zonder vlees en zuivel: romige vegan Mac & Cheese

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Leuke Recepten, Real Simple, Zuivel Online, The Chopping Block | Beeld: Unsplash, The Humble Co