Hanna Mellema
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 60 gram bloem
  • 125 milliliter volle melk
  • 2 grote eieren
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout
  • 20 gram roomboter
  • Vulling naar keuze, bijv. vers fruit, jam, poedersuiker, siroop

En nee, het gerecht komt gek genoeg niet uit Nederland

Ooit gehoord van de ‘Dutch baby pancake’? Wij kenden hem nog niet. Maar dat is niet heel gek, want de naam klopt niet helemaal: het recept komt namelijk uit Amerika, en bovendien is hij ook niet echt van baby-formaat. Al nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je er meer over, én laten zien hoe je hem maakt.

Oorsprong van de pannenkoek

Waar de Dutch baby pancake zijn naam precies vandaan heeft, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de oorsprong waarschijnlijk Duits is, en niet Nederlands. Een klein vertaalfoutje, dus. Wat de pannenkoek zo uniek maakt? Je bakt deze in de oven in plaats van op het fornuis. Tijdens het bakken komen de randen omhoog, waardoor een soort kom ontstaat waarin je bijvoorbeeld vers fruit kunt doen. Jum!

Belangrijk: je bakt de Dutch baby pancake het beste in een gietijzeren pan, met een diameter van 20 cm of kleiner. Heb dat niet? Dan werkt een hoge bakvorm of andere oven-vorm ook.

Zo maak je een Dutch baby pancake:

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Doe dit terwijl de gietijzeren pan in de oven zit, zodat deze ook direct verwarmd wordt. De pan moet namelijk loeiheet zijn wanneer het beslag erin gaat.
  • Klop de eieren en de suiker luchtig met een mixer. Voeg vervolgens de melk, bloem, vanille-extract en zout toe, en mix dit tot een glad beslag. Laat het beslag 10 minuten staan op kamertemperatuur.
  • Als de oven en de pan goed heet zijn, haal je de pan eruit. Laat de boter hierin smelten, en draai even rond zodat de hele pan goed bedekt is in boter.
  • Giet dan het beslag in de pan, terwijl deze nog heet is. Zet de pan daarna direct in de oven.
  • Bak de Dutch baby pancake voor ongeveer 15-20 minuten, tot deze mooi gerezen en goudbruin is.
  • Serveer de pannenkoek met toppings naar keuze, zoals vers fruit, slagroom en poedersuiker.
  • Genieten maar!

Benieuwd hoe het bakproces van een Dutch baby pancake er nou precies uit ziet? Bekijk dan onderstaande video:

@crowdedkitchen Hear me out, dutch baby >>> regular pancakes ??We like to top ours with roasted strawberries ? Recipe: Pancake batter: 1/2 cup all purpose flour 1/2 cup milk 2 eggs 2 tbsp granulated sugar 1/2 tsp vanilla extract 1 tsp lemon zest 1/4 tsp salt 2 tbsp butter Roasted strawberries (these are sooo good, don’t skip them!) 1 pint strawberries, quartered (~2 cups) 1 tsp lemon zest 2 tbsp sugar Preheat oven to 425F. Place a 9” oven-safe skillet in the oven while it preheats. Meanwhile, add all pancake ingredients except butter to a blender and blend until smooth. Toss together the strawberries, lemon zest and sugar, then transfer to a sheet pan. Once oven is heated, add butter to the pan and swirl until it’s all melted, then pour in the pancake batter right away. Place the pancake and the strawberries in the oven. Bake for 15-20 minutes, until the edges are puffy and golden brown and the strawberries are jammy. Enjoy! #pancakes #brunchtok #dutchbaby #breakfast ? original sound – Crowded Kitchen

Lees ook: Handige lifehack: zo wordt je boter binnen 1 minuut zacht

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Miljuschka, TikTok @crowdedkitchen | Beeld: Pexels