Maayke

Drie soeprecepten die het zeker waard zijn om tijdens de feestdagen te serveren

De decembermaand begint nu echt dichtbij te komen en met name de drukke feestdagen staan voor je het weet weer voor de deur. Ben je nog op zoek naar simpele én feestelijke soep recepten die binnen een paar minuten op tafel kan hebben staan? Zoek dan niet verder en probeer een van deze drie lekkere soeprecepten uit!

Gazpacho met basilicum en komkommer (4 personen)

  • 3 lente-uitjes
  • 1 knoflookteentje
  • 1 groene paprika
  • 2 komkommers
  • 5 blaadjes basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een snufje zout en peper

Zo maak je het: 

  • Snijd de lente-uitjes, knoflook, paprika en komkommer in kleinere stukken.
  • Voeg alle ingrediënten samen in een blender. Mix dit een aantal minuten goed door elkaar, totdat er een gladde en egale substantie ontstaat.
  • Optioneel: voeg aan het einde nog wat verse basilicum blaadjes en een scheutje olijfolie toe als garnering. Serveer de soep koud.

Romige pastinaaksoep met appel, gember en gerookte zalm (6 personen)

Voor de soep

  • 1 kilo pastinaken
  • 3 groene appels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • verse gemberwortel (±3 cm, geschild en fijngehakt)
  • 1500 milliliter kippenbouillon
  • 250 milliliter crème fraîche

Voor de garnering 

  • 1 groene of rode appel
  • 100 gram reepjes gerookte zalm
  • een klein stukje gemberwortek
  • 1 klein bosje waterkers (dikke stelen verwijderen)
  • 1 eetlepel citroensap

Zo maak je het:

  • Schil en snijd de pastinaken en appels in blokjes. Verhit olijfolie in de pan en fruit de ui. Voeg na een paar minuten de pastinaak en appel toe en bak deze kort mee. Meng de gember en schenk de kippenbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat het nog ±20 minuten inkoken.
  • Pureer met een staafmixer de soep, meng de crème fraîche er door en breng het op smaak met peper en zout. Maak de garnering vlak voor het opdienen door de appel partjes, en deze vervolgens in flinterdunne reepjes te snijden. Meng de appel, het citroensap, de zalmreepjes en waterkers in een schaaltje. Rasp hier wat verse gemberwortel over en serveer de garnering over de pastinaaksoep.

Kerstige vissoep (6 á 7 personen)

  • 300 gram kokkels of mosselen
  • 500 gram aardappelblokjes
  • 500 gram selderij
  • 500 gram wortelblokjes
  • 50 milliliter water
  • 500 milliliter melk
  • 150 gram garnalen
  • 4 plakjes gebakken bacon
  • 2 theelepels verse peterselie
  • een snufje zout en peper

Pak een grote soeppan en voeg hier het eventuele sap van de mosselen of kokkels, de aardappelblokjes, selderij, wortelen en water aan toe. Breng dit geheel aan de kook, zet hierna het vuur zachter, zet een deksel op de pan en laat het ±15 minuten doorkoken. Voeg de melk, mosselen/kokkels, garnalen, bacon, peterselie en zout en peper toe totdat alles verwarmd is.

Wil je deze recepten bewaren? Pin ze op Pinterest!

Bronnen: Taste of Home, Elle Eten en Amuse Your Bouche | Beeld: Pexels