14 februari 2018
Robby

Hoeveel groente en fruit eet jij per dag?

Dat we elke dag groente en fruit moeten eten voor een goede gezondheid, dat weten we inmiddels wel. Toch blijkt het in de praktijk altijd een stuk moeilijker om aan je aanbevolen hoeveelheid groente en fruit te komen, zo laat onderzoek van het CBS en RIVM uit 2015 zien.

Nederlanders eten structureel te weinig groente! Vooral jongeren zouden veel meer groente en fruit moeten eten.

Richtlijnen Goede Voeding

De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad stellen dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit voor mensen tussen de 14 en 70 jaar minimaal 200 gram en 2 stuks per dag is. Het Voedingscentrum raadt minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag aan, iets meer dus. De gemiddelde Nederlander komt maar aan 130 gram groente per dag!

Minimum

Als 250 gram groente per dag nog maar het minimum is, wat is dan de ideale hoeveelheid? Daar zijn meerdere onderzoeken naar, maar ze komen allemaal vér boven de 250 gram uit. Volgens onderzoek van de University College Londen moet je vijf porties groente en fruit per dag eten. Dit komt neer op zo’n 375 gram groente en 300 gram fruit, wat er voor zorgt dat je maar liefst 42 (!) procent minder kans hebt om vroegtijdig te overlijden.

Minste sterfgevallen

Een ander onderzoek van het Population Health Research Institute laat zien dat een dagelijkse portie van 375 tot 500 gram groente, fruit of peulvruchten het sterfterisico aanzienlijk verlaagt. De onderzoekers volgden 7,5 jaar lang meer dan 135.000 mensen uit 5 verschillende continenten. De groep deelnemers die 3 porties groente en fruit per dag aten, hadden de minste sterfgevallen. Nou, wij gaan even een paar kilo fruit wegknagen…

Lees ook: Wat is gezonder: een schaaltje ontbijtgranen met volle melk of een heerlijke pizzapunt?

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Womens Health | Beeld: Pexels