Maayke

Het antwoord zal je misschien verbazen

Chelsey Amer, een Amerikaanse diëtiste komt met een bijzondere ontdekking: een punt pizza is een stuk gezonder dan een kommetje ontbijtgranen met volle melk. Het populaire Italiaanse deeggerecht is volgens de diëtiste ‘gebalanceerder’ dan een kommetje met ontbijtgranen of cornflakes met wat volle melk. 

Hoe kan het dan dat een vette pizzapunt gezonder is dan een kommetje ontbijtgranen?

Hoeveelheid suikers
Voordat je een gat in de lucht springt van vreugde; er zit wel een kleine adder onder het gras. Volgens Amer is het namelijk niet ‘gezonder’ om een stuk pizza te eten als ontbijt in plaats van de ontbijtgranen. Ze benadrukt voornamelijk hoeveel suikers een kommetje ontbijtgranen bevatten in vergelijking tot een stuk pizza. Hoewel een punt meer calorieën bevat, zitten er volgens de diëtiste meer eiwitten in. Ook bevat een pizza meerdere verse ingrediënten als beleg en hier zitten dus een stuk minder suikers in. Door de hoge hoeveelheid suikers in ontbijtgranen kan dit de bloedsuikerspiegel laten crashen en het bevat zeer weinig eiwitten.

Suikerdip
“Het kan je verbazen dat een gemiddelde pizzapunt en een kom ontbijtgranen met volle melk bijna evenveel calorieën bevatten. Maar pizza bevat een grotere dosis proteïnen, die je voldaan houden en verzadigd gedurende de voormiddag. Bovendien bevat een punt pizza meer vet en veel minder suiker dan de meeste koude ontbijtgranen, zodat je geen vroege suikerdip ervaart”, aldus Amer. In een interview met The Daily Mail zegt de diëtiste nog: “Mij zal je doorgaans niet bepaald van pizza noch ontbijtgranen zien smullen als ontbijt. Ik ga voor een maaltijd met veel vezels en eiwitten. Die winnende combinatie houdt je voldaan, voorkomt een bloedsuikerpiek, geeft je metabolisme een boost en verhoogt de verzadiging.”

Onderzoek
In 2016 werd al onderzoek gedaan naar de hoeveelheid suikers in bepaalde ontbijtgranen. Zo zou een kom Kellog’s Frosties maar liefst negen (!) theelepels suiker bevatten. Dit staat ongeveer gelijk aan een glas frisdrank. Wil je de meest gezonde variant onder de ontbijtgranen nemen? Kies dan voor havermout, havervlokken, muesli of granola. De krokante ‘crunchy’ mueslivarianten met een toevoeging van chocolade of karamel kun je voortaan beter laten staan. Ook 80 procent van de ontbijtgranen speciaal voor kinderen blijken uit het onderzoek te veel suikers te bevatten.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay