15 februari 2018

Jamie Oliver’s tip voor gebakken aardappeltjes is baanbrekend!

Het bakken van aardappeltjes lijkt ontzettend simpel, maar de ervaring leert dat dit niet altijd het geval is. Vaak vallen de aardappeltjes te bruin of te bleek uit en zijn ze zwartgeblakerd vanbuiten terwijl ze vanbinnen nog niet eens gaar zijn. 

Gelukkig is daar Jamie Oliver met de gouden tip voor perfecte aardappeltjes!

Verse aardappelen

In een video vertelt Jamie hoe hij de perfecte gebakken aardappeltjes voor elkaar krijgt. Volgens de topchef is zijn geheim wereldverbeterend -ja, zo enthousiast is hij erover-, en het zal je aardappeltjes voorgoed veranderen. Om te beginnen maakt de chef geen gebruik van de aardappelschijfjes in een zakje maar van verse aardappelen. Hij geeft als tip mee om aardappelen te gebruiken die kruimig zijn. Vervolgens gaat hij als volgt te werk:

Jamie’s stappenplan

  • Verhit de oven voor op 220 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken (ongeveer zo groot als golfballen).
  • Zet een ruime pan met water en een beetje zout op het vuur en kook de aardappelen hierin 10 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet en schud even goed door elkaar zodat de aardappelen wat grover van textuur worden.
  • Plaats het vet of de olie die je wilt gebruiken op een bakplaat en zet deze op het vuur zodat de olie heet wordt. Leg nu de ingrediënten waar je de aardappeltjes mee op smaak wilt brengen (bijvoorbeeld salie, tijm of ui) op de bakplaat en laat even aanbakken.
  • Voeg de aardappeltjes toe aan de bakplaat en schud alles goed door elkaar. Leg nu de aardappeles verspreid over de bakplaat neer; één enkele laag zorgt ervoor dat ze knapperiger en mooier bruin worden.
  • Plaats de bakplaat in de oven en bak 35 minuten tot de aardappels goudbruin en knapperig zijn. Haal de bakplaat uit de oven, druk de aardappels voorzichtig plat met bijvoorbeeld een stamper en zet nog 10 minuten in de oven. Laat even afkoelen en serveer dan direct.

Toch kant-en-klare aardappelschijfjes gebruiken? Met deze truc krijg je ze mooi bruin.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op het Pinterest

Bron: Jamie Oliver | Beeld: videostill Jamie Oliver