Zoveel duurder is ons kerstdiner geworden

12 december 2022
Esther Reitsema

Een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar

De kerstboom is opgetuigd, chocoladekransjes liggen volop in de supermarktschappen en op de radio hoor je niets anders meer dan Mariah Carey en Wham! Dat betekent natuurlijk dat je zo langzamerhand kan gaan beginnen met de eerste voorbereidingen van het kerstdiner. Maar voordat je je hele familie uitnodigt, is het wel fijn om een idee te hebben van de kosten van zo’n uitgebreid diner. Hoeveel duurder is dat eigenlijk ten opzichte van vorig jaar?

Onderzoek gebaseerd op gourmet

We merken aan alles dat het leven duurder is geworden. De energieprijzen schieten omhoog en bij de kassa van de supermarkt is het elke keer weer schrikken wanneer de caissière het te betalen bedrag noemt. Boodschappen zijn over het algemeen een stuk duurder geworden, en dus kun je ervan uitgaan dat je ook voor het kerstdiner wat meer betaalt dan vorig jaar. Spaarplatform Raisin.nl onderzocht hoe hoog die stijging precies is. Uit een onderzoek van Albert Heijn blijkt dat zo’n 41 procent van de Nederlanders met kerst het liefste gaat gourmetten. Het onderzoek is daarom gebaseerd op een sessie gourmetten voor zes personen, waarbij de boodschappen worden gedaan bij de Albert Heijn.

Flinke prijsstijgingen

De uitkomst van het onderzoek is geen verrassing: het verzorgen van een kerstdiner is dit jaar een stuk duurder geworden. Vorig jaar was een gezelschap van zes personen gemiddeld € 74,10 kwijt aan de boodschappen voor een avond gourmetten, terwijl je nu zo’n €89,81 betaalt. Raisin.nl onderzocht ook welke producten het meeste in prijs zijn gestegen. Uitschieters zijn bijvoorbeeld de Remia kant en klare satésaus (+126%), AH mayonaise (+55%) en de AH basis vloeibare margarine (+54%).

Besparen op je boodschappen

Wat voor gerechten je ook kiest voor je kerstdiner, het moge duidelijk zijn dat je een stuk meer kwijt bent aan de boodschappen dan vorig jaar. Wil je een heerlijk diner op tafel zetten, maar bespaar je dit jaar liever wat op de kosten? Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je nu alvast begint aan je boodschappenlijstje, kun je op zoek naar de beste aanbiedingen. Ook kun je je gasten vragen of ze zelf een klein gerecht willen meenemen. Op die manier kun je in deze dure tijden tóch nog vrij voordelig een heerlijk kerstdiner organiseren!

Lees ook: Voor in de boom: LIDL verkoopt kerstballen in de vorm van eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: nieuws.nl | Beeld: Unsplash, Krakenimages