16 september 2020
Sanne

Het onbekende – maar gevaarlijke – stiefbroertje van salmonella 

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord: campylobacter. Toch is deze bacterie vaak de boosdoener als je ziek wordt na het eten van kip, aldus het Voedingscentrum. In 2018 waren er zelfs twee keer zoveel besmettingen met campylobacter als met salmonella. We vertellen je alles over deze (nog) onbekende bacterie én hoe je besmetting kunt voorkomen. 

Campylobacterbacterie

Salmonella kennen we allemaal wel. Een bekende bacterie die regelmatig in voeding wordt aangetroffen, waaronder in rauwe kip. Echter blijkt uit onderzoek dat er veel meer mensen ziek worden van zijn onbekende stiefbroertje: de campylobacterbacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van dieren, waaronder die van kippen. Bij het slachten van kippen, kan de bacterie op het vlees terechtkomen. Als de kip dan niet goed doorbakken wordt, is de kans aanwezig dat je ziek wordt.

Opmars in Europa

Uit Brits onderzoek blijkt dat de campylobacterbacterie bezig is met een opmars in Europa. Jaarlijks zien we zo’n 250.000 besmettingen met campylobacter in de EU, waarbij kippenvlees de belangrijkste bron van infecties is. In 2018 zijn er in Nederland 30.000 mensen ziek geworden van campylobacter. Ter vergelijking: in datzelfde jaar waren er 14.000 zieken door salmonella. Kippenvlees is in ruim de helft van de gevallen de oorzaak.

Hoe gevaarlijk is het?

De meeste mensen worden niet ernstig ziek. Heel gevaarlijk is een besmetting met campylobacter dan ook niet, maar vervelend is het wel. Je kunt er flink beroerd van worden, andere klachten zijn: buikpijn diarree en griepachtige verschijnselen. Dit treedt meestal op binnen 48 uur tot 1 week na de besmetting. Gemiddeld houden klachten 5-7 dagen aan. In het slechtste geval kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In uitzonderlijke gevallen kan campylobacter leiden tot het Guillain-Barré-syndroom, waardoor het zenuwstelsel aangetast wordt. 

Besmetting voorkomen

We snappen dat je nu vooral nieuwsgierig bent hoe je zo’n besmetting kunt voorkomen. Gelukkig hebben wij daar ook een antwoord op! Het belangrijkste is om het vlees goed gaar te laten worden en om op de hygiëne te letten. Het Voedingscentrum geeft de volgende adviezen om besmetting met campylobacter te voorkomen:

  • Was je handen voor het koken.
  • Was je handen na het aanraken van rauwe kip.
  • Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  • Prik niet met hetzelfde bestek in rauwe kip én in gaar eten.
  • Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
  • Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauwe kip als voor gaat eten en rauwe groenten.
  • Bak de kip door en door gaar.

Lees ook: Recept: mini kip-fajita rolletjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay