16 februari 2024
Rowan Hattu

Wacht, wat?

Cherrytomaten kennen we allemaal. Maar wist je dat er een nieuw ras cherrytomaten zijn opwachting maakt? Ja, echt waar! Deze cherrytomaten zouden zich zelfs uit zichzelf drogen. Wow! 

Zelfdrogende tomaat

Het nieuwe ras cherrytomaten droogt zichzelf aan de wijnranken zodat zij zichzelf omtoveren tot een heuse zongedroogde tomaat. Hoe dat kan? De ‘Supree’ tomaatjes zijn zo ontwikkeld dat ze microscopisch kleine scheurtjes bevatten, waardoor ze openbreken wanneer de tomaat groot genoeg is.

Hierdoor vloeit er op natuurlijke wijze vocht uit de tomaten, waardoor ze meer dan de helft van hun gewicht verliezen. Maar gaat de smaak dan niet verloren? Volgens de ontwikkelaars is daar geen sprake van. Zij leggen uit dat in het resterende gewicht genoeg smaak zit. Uiteindelijk wordt dit dus uit zichzelf een zongedroogd tomaatje, zonder dat er een oven aan te pas komt!

Voordelen

Doordat de tomaat zich uit zichzelf droogt, is er geen sprake van toegevoegde stoffen (denk aan: glucose of zout). Daarnaast blijven de tomaten door het natuurlijke aspect langer goed in de vriezer, zonder hun smaak te verliezen. Ook de kleur is veelbelovend. Zo leggen de ontwikkelaars uit dat de Supree tomaatjes een levendige rode kleur hebben. Wij zijn benieuwd.

Nog maar net begonnen

Oké, de kans dat je de tomaatjes binnenkort in de supermarkt gaat zien, is vrij klein. Het project is namelijk nog maar net begonnen, waardoor de focus nu met name ligt op de klanten in de voedselindustrie. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd naar het resultaat en vooral de smaak van deze zogeheten Supree tomaat. Wij kunnen niet wachten!

Lees ook: Let op: Jumbo roept chocoladekoekjes terug wegens metaalstukjes

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock