29 maart 2024
Ruth Stuut

Zieke bomen zijn de hoofdreden voor de torenhoge prijzen

De prijs van cacao bereikte deze week het hoogste bedrag ooit. Alleen deze maand al is de waarde met meer dan 60 procent gestegen. De oorzaak is de slechte oogst in vrijwel heel West-Afrika, de plek waar de meeste bonen wordt verbouwd. Slechte weersomstandigheden zorgen voor zieke bomen, waardoor de oogst enorm tegenvalt.

Cacaobonen

Het klimaat in West-Afrika is altijd geschikt geweest voor het verbouwen van cacao. De bomen waar de cacaovruchten aan groeien gedijen goed in een vochtig, tropisch klimaat. In de vruchten zit waar het allemaal om gaat, de cacaobonen. Deze bonen vervolgen hun reis naar fabrieken waar de bonen worden verwerkt tot cacao. Deze ruwe grondstof wordt vervolgens nog verwerkt met suiker en andere ingrediënten, en dan ontstaat de basis voor het product waar wij zo gek op zijn: chocolade.

Onbetaalbaar

In West-Afrikaanse landen zoals Ghana en Ivoorkust zijn de grote fabrieken te vinden die cacao verwerken. In een aantal van deze fabrieken is de productie al stilgelegd omdat de bonen onbetaalbaar zijn geworden. Andere fabrikanten in de regio hebben hun productie verlaagd. Door het onstabiele klimaat met te droog of juist te nat weer zijn er veel problemen ontstaan, zoals zieke bomen. Niet alleen de slechte oogsten hebben de prijzen verhoogd. Ook aangescherpte wet- en regelgeving zorgde ervoor dat de prijzen voor cacao oplopen. Een jaar geleden was een ton cacao 3.000 dollar waard. Inmiddels is dit dus opgelopen tot maar liefst 10.000 euro. De prijs is dus meer dan verdubbeld, en cacao is daardoor nu meer waard dan koper.

Chocolade

Het is niet te voorkomen dat wij als consument dit gaat merken in onze portemonnee. Door de slechte oogst is het aanbod van cacao kleiner dan de vraag, wat vaak automatisch betekent dat prijzen van het product zullen stijgen. Dat betekent dus dat meer geld zullen moet neerleggen voor onze geliefde chocoladerepen.

Lees ook: Zó voorkom je ongezond snacken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: De Standaard, WNL, Cacao-trade | Beeld: Pexels