11 juli 2019
Sabine

En wat kun je doen om dingen nog langer goed te houden?

Jaarlijks gooien we duizenden kilo’s voedsel weg, 40 kilo per persoon om precies te zijn. We gooien ook de dingen weg waarvan we denken dat ze niet meer goed zijn, op basis van de houdbaarheidsdatum. Dat terwijl sommige data zo nietszeggend lijken, en dat ook zijn. Hoe serieus moet je die datum precies nemen? Voedselexpert Jeff Nelken legt het uit.

Voedselexpert Jeff Nelken legt aan Well and Good uit hoe serieus je de houdbaarheidsdatum van een product moet nemen.

Zintuigen

Er zit een verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruikten tot’. De laatste moet je serieus nemen, aangezien er dan schadelijke bacteriën in het product kunnen groeien. Die eerste hoef je echter niet zo serieus te nemen. Blijkbaar moet je je zintuigen gewoon flink de kost geven wanneer voedsel voorbij de tenminste houdbaar tot-datum is. Volgens de voedselexpert betekenen deze data niet dat je het daarna echt niet meer kunt een. “Het is pas tijd om eten weg te gooien wanneer je ziet dat het aanzienlijk veranderd is. Voelt het slijmerig wanneer je het aanraakt? Kun je schimmel zien? Hebben er andere veranderingen in kleur en textuur plaatsgevonden?” Volgens hem zijn je zintuigen een betere indicator dan de datum op de verpakking.

Richtlijnen

Wel is er een aantal richtlijnen die je in je achterhoofd moet houden. Een reep chocolade dat ‘over datum is’ is wel even wat anders dan een stuk rauw vlees:

  • Rauw vlees is een tot vijf dagen goed in de koelkast. Gekookt vlees is drie tot vier dagen goed.
  • Melk kan tot zeven dagen of langer goed blijven. Ruik wel even voordat je het drinkt.
  • Kliekjes blijven drie tot vier dagen goed in de koelkast.
  • De meeste dingen in je voorraadkast, zoals bijvoorbeeld honing, blijft tijden goed, mits je het op een koele en droge plek bewaart.
  • Bevroren voedsel blijft ook erg lang goed. Experts zijn erover uit dat bevroren voedsel eigenlijk altijd wel goed blijft, al kan het wel dat je inlevert op de smaak.

Temperatuur van de koelkast

Wil je er zeker van zijn dat je voedsel zo lang mogelijk goed blijft? Dan raadt de voedselexpert aan om je koelkast op 5 graden in te stellen of lager. “Ik bezocht 40 verschillende huizen en vrijwel elke koelkast stond te warm ingesteld.” Hij vertelt dat het een veelvoorkomend probleem is, omdat veel koelkasten niet aangeven hoe warm het is. In dat geval raadt de expert aan om een thermometer te kopen voor in je koelkast, zodat je zeker weet dat de koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld.

Lees ook: Deze 8 etenswaren blijven na de houdbaarheidsdatum goed en zullen dus nooit bederven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash