17 december 2020
Sanne

Ze bleken zich zonder de (ongevraagde) subsidie prima te redden 

De voedselbanken hebben dit jaar ongevraagd miljoenen aan overheidssteun gekregen. Echter bleek de organisatie zich prima te kunnen redden zonder deze subsidie. Al het geld staat dan ook nog netjes op de bankrekening.

Eerste vier miljoen

Begin dit jaar stelde de overheid vier miljoen euro beschikbaar aan de voedselbanken. Dit geld was bedoeld als noodsteun tijdens de coronacrisis. Echter bleek de vereniging van de ruim 170 voedselbanken het prima zonder die subsidie te kunnen redden, zo schrijft Trouw. 

Nog eens acht miljoen 

Aangezien de organisaties het geld niet nodig hebben, staat het al maanden onaangeraakt op de bankrekening. Toch heeft het kabinet nog eens acht miljoen euro extra toegezegd, uit het Europees Sociaal Fonds. Opmerkelijk, want de voedselbanken hebben helemaal niet om dat geld gevraagd.

Vangnet 

“Wij hebben de overheid gevraagd wat ze kunnen doen als wij fors gaan groeien”, zegt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland. “Toen stelden ze dit bedrag ter beschikking. Het bedrag is niet gebaseerd op een concrete budgetvraag van ons. Maar we waren er allang blij mee.” De Ruig ziet het bedrag dan ook als vangnet: “Een noodoplossing in een extreme situatie zoals deze pandemie.”

Schaarste bij voedselbanken

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ook gereageerd bij de krant, zij zeggen dat het ‘tijdelijke noodgeld’ wordt besteed als er sprake is van schaarste bij de voedselbanken. Vooralsnog is dat dus nog niet nodig gebleken.

Lees ook: Flinke toename klanten voedselbank door coronacrisis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Oleg Magni