17 april 2019
Tjitske

Zet de tv uit, leg je telefoon aan de kant en ga mindful eten

De dieettips vliegen je soms om de oren. De een zegt dat een koolhydraatarm dieet dé oplossing is, de ander vermijdt al het vet. Wat voor dieet je ook volgt, of je nu vegan of glutenintolerant bent, er is één tip die voor iedereen handig is wat eten betreft. Zowel diëtisten als huisartsen roepen mensen op om ‘mindful’ te eten. Wat dat betekent? Simpelweg stilstaan bij wat en wanneer je eet.

Een stukje mindfulness in je dieet.

Mindfulness

Mindfulness is een filosofie die veel wordt gebruikt bij yoga. Het klinkt soms een beetje zweverig, maar het is niet meer dan in het hier en nu leven. Door je hoofd leeg te maken en in het moment te leven, kun je je zorgen loslaten. Door mindful te eten ben je extra bewust bezig met je eten. Je zet niet de televisie aan, je scrollt niet door Facebook, maar je eet je eten terwijl je erbij nadenkt. Je proeft meer, geniet meer én hebt sneller door dat je vol zit.

Vreetbuien

Mensen die soms onverklaarbare vreetbuien krijgen, bijvoorbeeld omdat ze erg emotioneel zijn, kunnen veel baat hebben bij mindful eten. Je denkt na over wat je eet en waarom je het eet. Dat betekent dus dat je niet een ontbijtje naar binnen propt in de auto naar werk, geen lunch aan je bureau eet en niet dineert met de tv aan. Je gaat bewust zitten voor je maaltje. Hierdoor maken veel mensen een gezondere keuze en merken ze sneller dat ze vol zitten, waardoor ze minder calorieën binnenkrijgen.

Mindful eten

Lijkt mindful eten je wel wat? Volg dan de volgende stappen:

  • Haal adem. Denk goed na of je echt honger hebt of dat je wilt eten omdat je je verveelt of omdat het simpelweg op tafel staat. Vaak hebben we helemaal geen trek meer, maar willen we gewoon iets te doen hebben.
  • Heb je trek? Besteed dan al je aandacht aan het eten. Zet de televisie uit, ga weg bij je bureau en leg je telefoon weg. Denk na over wat je eet. Vind je dit lekker? Is het goed voor je? Geniet je ervan?
  • Probeer langzaam te eten en goed te kauwen. Hierdoor merk je sneller dat je vol zit en eet je dus niet te veel. Ook kan te snel eten ervoor zorgen dat je problemen krijgt met je stofwisseling en stoelgang.
  • Stop halverwege met eten en denk na. Heb je nog steeds honger, of eet je gewoon uit gewoonte je bord leeg?
  • Geniet van ieder hapje!

Lees ook: Heb je een tekort aan dit mineraal? Dan kun je een tragere stofwisseling hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: CookingLight | Beeld: Pexels