15 juni 2021
Freek

We spraken sterrenchef Ron Blaauw over het winnen van RTL’s Snackmasters: ‘Ook de kroket van FEBO is kunst’

Het razend spannende eerste seizoen van RTL’s Snackmasters kent sinds dinsdagavond een winnaar: Ron Blaauw. Samen met andere topkoks streed hij om de titel en probeerde hij bekende snacks zo goed mogelijk na te maken; spekjes, de grillburger van FEBO en in de finale-aflevering: de ‘oer-Hollandsche’ borrelnootjes van Duyvis.

Ron Blaauw

Ron, sterrenchef en eigenaar van vier Ron Gastrobars, nam het in de zevende en laatste aflevering op tegen Dennis Huwaë, eveneens een gevestigde naam in de wereld der sterrenrestaurants. Echter schurkte Rons borrelnootje volgens de jury nét iets meer aan tegen het origineel van Duyvis. Vandaar dat hij inmiddels slaapt met de heuse Snackmasters-trofee op z’n nachtkastje. Jawel, Ron is de nieuwe Snackmaster en borrelnotenkoning van Nederland!

‘Lekkerder dan het origineel’

“On-ge-lofelijk”, lacht de kersverse winnaar. “En eerlijk: onze borrelnoot in de finale was eigenlijk nog lekkerder dan het origineel. Daarom hebben we de smaak weer een beetje minder gemaakt.” Voor de duidelijkheid: de bedoeling van Snackmasters is niet per se om de beste FEBO-grillburger, Hamka’s chips, spekkies of Sultana’s te maken. De topkoks proberen juist zo dicht mogelijk bij ‘the real deal’ in de buurt te komen. En dat blijkt nog verdomde lastig, zo is te zien in het RTL-programma.

Negatieve imago snackwereld onterecht

“Het was wel echt een héle andere tak van sport”, vertelt de kok die zich normaliter bezighoudt met het creëren van culinaire hoogstandjes. “Maar wel eentje waar ik heel veel respect voor heb.” Volgens Ron is veel ‘fabrieksvoer’ namelijk vaak ook ooit ergens uit liefde en passie ontstaan. Goede ideeën die uiteindelijk hun weg richting het grote publiek hebben weten te vinden. De van oorsprong Indonesische borrelnoot is daar een goed voorbeeld van.

“Of de kroketten van FEBO”, gaat hij verder. “Met dat heerlijke knapperige buitenkantje. En die smeuïge ragout.” Je hoort aan de manier van beschrijven dat hij het snackje van de bekende rood-witte snackketen voor zich ziet. Om honger van te krijgen. Ron: “Om dat op die schaal te produceren, is echt heel knap. Daar heb ik zéker respect voor.”

Geheim

Een van de factoren die Snackmasters overigens zo vermakelijk maakt, is de jacht naar de geheime ingrediënten. Zo weten slechts drie mensen in de wereld hoe je de speciale grillburgersaus maakt. Ook blijven de finalisten gissen naar de juiste kruidensamenstelling voor over de borrelnoten. Of Ron zelf ook geheimen heeft? “Zeker”, lacht hij. “Vroeger was ik wat losser in het delen daarvan, maar daar heb ik wel van geleerd. Een voorbeeld van zo’n geheim?” Ron denkt enkele seconden na… “Hoe we onze bekende spareribs maken, bijvoorbeeld. Dat houden we liever voor onszelf.” Toch is het ook niet enkel ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikken’ in het culinaire wereldje. “Het gaat ook om kennis delen. Informatie overdragen aan de nieuwe generatie. Dat maakt het vak ook mooi.”

Tot slot verklapt de Snackmaster dat zijn uitstapje richting de wondere wereld van de snacks misschien wel een staartje krijgt: “We zijn in gesprek met Go-Tan, het bedrijf dat als eerste de borrelnoot in de markt zette. De bedoeling is om samen met hen de borrelnoot naar the next level te tillen.” Kortom, nog even geduld en wellicht is Nederland straks een nieuwe klassieker rijker. Laten we het hopen!

Snackmasters terugkijken? Alle afleveringen zijn vanaf nu te zien bij Videoland.

Lees ook: 8x de lekkerste oud-Hollandse gerechten en snacks

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: ©Martijn van Gelder