06 januari 2022

Een hele reep in één keer opeten? Beter van niet

Tony’s Chocolonely is voorstander van een suikertaks, dat heeft het merk zelf bekendgemaakt op hun website. We zijn dol op de chocoladerepen van Tony’s, maar echt gezond zijn ze natuurlijk niet. Dat geven ze zelf ook toe: “Tony’s is onderdeel van het suikerprobleem”, stellen ze. Hoe dat precies zit? Wij praten je bij. 

Suiker in chocolade

“Sinds het begin van de pandemie is persoonlijke ‘gezondheid’ belangrijker dan ooit”, begint Tony’s het verhaal op hun website. “En laten we eerlijk zijn, onze chocolade dankt een groot deel van zijn kraak en smaak aan suiker (tussen de 27 en 54,5 procent, afhankelijk van de reep).” Hoewel Tony’s veel van chocolade houdt, vinden ze de gezondheid van ons allemaal ook erg belangrijk – en sinds de coronapandemie is het weer ‘topprioriteit’ voor het bedrijf.

Confronterende cijfers

“Als het op chocolade aankomt, is het de hoogste tijd dat we d’r niet langer omheen draaien”, stellen ze. Chocolade is namelijk slecht voor je gezondheid wanneer je er te veel van eet. Om deze uitspraken kracht bij te zetten, heeft Tony’s een aantal (confronterende) cijfers verzameld. Zo blijkt dat in Nederland de gemiddelde persoon minimaal twee keer de aanbevolen suikerinname per dag binnenkrijgt. Een slechte balans tussen voeding en beweging is tevens één van de belangrijkste oorzaken dat 13 procent van de wereldbevolking obesitas heeft.

Wat kan Tony’s hieraan doen?

“Als ’t op suiker aankomt, moeten álle chocolademerken, groot of klein, hun verantwoordelijkheid nemen”, vindt het chocolademerk. Ook Tony’s zelf. “Dit betekent dat we openlijk toe moeten geven dat we deel uitmaken van het probleem.” Om dit probleem aan te pakken willen ze proactief labels aanpassen en campagne gaan voeren om gezondere keuzes te maken. Maar ook wij kunnen onze verantwoordelijkheid nemen door een beetje op te letten. Genieten met mate, dus. “Chocolade als ontbijt, lunch en diner? Een dikke vette nee! Als tussendoortje in de middag of als snack bij je favo film? Túúrlijk, da’s gewoon oké”, aldus Tony’s Chocolonely.

50 gram per dag

Tony’s raadt aan om de WHO-richtlijnen rondom suiker te volgen. “Beperk je suikerinname tot max 50 gram per dag.” Om je een idee te geven van hoeveel stukjes Tony’s Chocolonely dat zijn, heeft het merk deze handige verdeling gemaakt.

Tony's Chocolonely

(Beeld: Tony’s Chocolonely)

Lees ook: Tony’s Chocolonely introduceert abonnement op chocolade!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tony’s Chocolonely | Beeld: Tony’s Chocolonely