01 september 2020
Vivian

Met deze kleine handelingen help jij het milieu een handje

Soms lijkt de supermarkt wel een waar plastic paradijs. Komkommers, paprika’s, avocado’s, allemaal in plastic verpakkingen. Toch doen de supermarkten hun best om het gebruik van verpakkingen terug te dringen, te recyclen én te hergebruiken. Maar ook zelf kun je daar je steentje aan bijdragen. Met deze tips kun jij duurzamer boodschappen doen.

Recyclingdoel

Het recyclingdoel van de EU voor alle verpakkingen (glas, kunststof, papier en karton, metaal en hout) luidt dat 70 procent gerecycled of hergebruikt moet worden voor 2030. Nederland is al goed op weg en haalt dit doel hoogstwaarschijnlijk in 2021 al. De staatssecretaris van Milieu, Stientje van Veldhoven, wil de lat nog hoger leggen. In 2025 moet 74 procent van al deze verpakkingen in Nederland gerecycled en/of hergebruikt worden.

Eigen verantwoordelijkheid

Daarin ligt niet alleen een verantwoordelijkheid bij de Tweede Kamer en bij bijvoorbeeld supermarkten. Ook wij, de consumenten, kunnen het milieu helpen. Daarom zetten wij enkele tips op een rijtje om duurzamer boodschappen te doen.

Neem een eigen (stoffen) tas mee

Waarschijnlijk doe je dit al, maar het is toch een belangrijke om mee te beginnen. Zorg ervoor dat je altijd een stoffen tasje bij je hebt, waar je je boodschappen in kwijt kunt. Zelfs als je toch onverwachts op de weg van je werk naar huis nog langs de supermarkt komt, hoef je geen plastic tas te kopen. Beter voor de portemonnee én voor het milieu.

Katoenen tasjes voor groenten en fruit

Tegenwoordig heb je kleinere katoenen of papieren tasjes. Gebruik deze als je wat groenten en fruit of broodjes wil kopen. Scheelt ook weer plastic tasjes.

Struin de markt eens af

Het is wel heel makkelijk om al je boodschappen in één keer in de supermarkt te doen. Toch koop je dan vaak te veel en moet je dingen weggooien. Dat is natuurlijk zonde. Stel dat je gewoon zin hebt in een handje nootjes. Op de markt kun je precies kopen wat je wil hebben. In de supermarkt moet je dan vaak al een heel bakje of zakje kopen, wat vaak te veel is. Daarnaast heb je op de markt natuurlijk ook veel meer verse producten.

Ruil je boterhamzakje om voor een bijenwasdoek

Neem jij elke dag je bammetjes mee in een boterhamzakje? Of bewaar jij je eten in ziplock-zakjes? Dan gebruik je elke week toch al gauw weer vijf plastic zakjes. En dat terwijl er ook een veel duurzamere optie is. Je bammetjes kan je makkelijk meenemen in een broodtrommel of zelfs een bijenwasdoek. Makkelijk schoon te maken en te hergebruiken.

Drink je water uit een herbruikbare fles

Koop niet steeds losse plastic flesjes, maar drink je water uit een herbruikbare fles. Die kun je makkelijk vullen met water uit de kraan. Tevens is die goed schoon te maken, zodat je ‘m dagelijks kunt gebruiken.

Lees ook: Met deze tips bespaar je heel veel geld op je boodschappen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash