15 maart 2024
Ruth Stuut

Dat is een heleboel!

We zien elk jaar nieuwe foodtrends voorbij komen. Van de crompouche tot matcha latte’s, af en toe komen er nieuwe dingen onze kant op die mega populair worden. Sommige trends blijven bij ons, terwijl andere zo weer overwaaien. Tamarinde is volgens trendwatchers dé trend van 2024, en misschien wel here to stay.

Wat is tamarinde?

Als je weleens curry maakt zal het je misschien bekend voorkomen: de potjes friszure tamarindepasta. Deze peulvrucht groeit aan tropische bomen en kom je veel tegen in de Indonesische en Indiase keuken. Niet de zaden maar juist het vruchtvlees van de langwerpige peulvrucht is de smaakmaker voor veel gerechten. Het is perfect geschikt voor bijvoorbeeld stoofgerechten of het maken van sausjes. Ook kan de pasta een goede vervanger zijn voor citroen of limoen vanwege de zurige smaak. Zoals je bier of wijn toe kan voegen aan gerechten zoals boeuf bourguignon of stoofvlees, kan je dus ook kiezen voor tamarindepasta. Het zuur in deze pasta breekt namelijk bindweefsel in vlees af waardoor het extra lekker zacht wordt. In gerechten zoals pad thai en Indonesische kip asem is de tamarindepasta een belangrijk ingrediënt. Tot nu toe was het misschien vooral een geheime kracht in uiteenlopende gerechten, maar de smaak komt volgens trendwatchers dit jaar zélf in de spotlight te staan.

Van cocktails tot nacho’s

Als je fan bent van sours, dan kan je vast je geluk niet op met een cocktail waar tamarinde in zit. In de meeste sours cocktails wordt al citroen of limoen toegevoegd voor dat lekkere zure randje, maar nu is daar dus ook tamarinde om je cocktail een extra kick te geven! Een compleet ander idee om tamarinde toe te voegen aan je recepten is in nacho’s. Een Indiase twist, met de typerende kruiden uit deze spicy keuken en een chutney van tamarinde. Tamarinde gaat erg goed samen met vlees, dus we kunnen veel nieuwe interessante recepten verwachten waarin het gebruikt gaat worden. Misschien in de vorm van een glaze of om lekker mee te laten braden in een stoofpot.

Zelfs een recept uit de Mediterraanse keuken kan wat tamarinde hebben. De Griekse spanakopita is een knapperige spinazietaart met feta, en krijgt een hele nieuwe smaaksensatie met de toevoeging van tamarinde. Een veelzijdig ingrediënt dus, dat in super veel gerechten toegevoegd kan worden. Wij zijn benieuwd hoe we deze trend terug gaan zien!

Lees ook: Mushroom coffee is dé trend onder de superfoods: werkt het echt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock