14 oktober 2020

Het gaat om honderden producten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haalt een grote partij sesamzaad uit India uit de handel. Het sesamzaad voldoet niet aan de Nederlandse voorschriften. Producten die het sesamzaad bevatten, zoals brood en crackers, worden uit de schappen gehaald. Het gaat om honderden producten.

Ethyleenoxide

Het sesamzaad is afkomstig van drie leveranciers in India. De producten zijn naar Nederland geïmporteerd, maar voldoen niet aan de landelijke voorschriften. De NVWA meldt dat het sesamzaad is verontreinigd met ethyleenoxide. In India wordt dat gebruikt als desinfecteermiddel, maar het is in de EU niet toegestaan. “Het is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid”, schrijft de NVWA. “Maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren, kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden.”

Uit de schappen

Handelaren en verkopers zijn op dit moment bezig de ‘besmette’ sesamproducten uit de schappen te halen, meldt branchevereniging CBL aan het Algemeen Dagblad. Dit is een grote klus, aangezien de verontreinigde producten zijn geïmporteerd in België en vervolgens naar 24 andere landen – grotendeels EU-lidstaten – gegaan.

Honderden producten

Daarnaast gaat het niet enkel om los sesamzaad, maar is het sesamzaad in honderden producten verwerkt. “Denk aan brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten. Deze worden uit de schappen gehaald en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam of producten die zijn getest op ethyleenoxide”, meldt CBL in een verklaring. “Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn. Fabrikanten en supermarkten werken er hard aan om de schappen snel weer te vullen met producten die aan alle normen voldoen.”

Lees ook: Wow! Deze hotelkamer is helemaal in chocoladesinaasappel-thema

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NVWA | Beeld: Unsplash