15 februari 2019

De erwtensoep is voortaan onlosmakelijk verbonden met Nederland

Volgens veel Nederlanders kan er weinig op tegen een goede pan snert. In veel huishoudens staat er na een koude winterdag dan ook een dampende kom erwtensoep op tafel. Hoewel snert eigenlijk al als typisch Nederlands werd beschouwd, wordt het vanaf vandaag officieel als cultureel erfgoed erkend. Wij nemen nog een schaaltje!

Snert is vanaf vandaag nog nét iets Hollandser.

Cultureel erfgoed

Hoewel snert voor velen al onmisbaar is in de Nederlandse keuken, wordt het gerecht vandaag officieel erkend als cultureel erfgoed. De benoeming vindt plaats tijdens het WK Snert & Stamppotkoken in Groningen. Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg en voorzitter van de Stichting Oudhollandsche gerechten Henk van de Velde zijn aanwezig bij de bijschrijving. De toevoeging van snert aan het lijstje met cultureel erfgoed, moet volgens de Stichting Oudhollandsche Gerechten zorgen voor een positieve ontwikkeling: de promotie van typisch Nederlandse gerechten onder jongeren en Nederlanders van niet-westerse afkomst.

Typisch Hollands

Op het lijstje van immaterieel cultureel erfgoed staan onder andere al poffertjes bakken en Koningsdag. Zo’n 150 Nederlandse fenomenen en tradities sieren inmiddels de lijst, die in het leven is geroepen in 2012.

Lees ook: Dit typisch Nederlandse recept wordt online het meest opgezocht

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Flickr, fotograaf: Ward van Wanrooij