30 juni 2020
Maayke

Zou jij extra coronatoeslag willen betalen voor de horeca na de coronacrisis?

De vele horecaondernemers in ons land hebben het de afgelopen maanden niet makkelijk gehad door de coronacrisis. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen moesten restaurants de deuren wekenlang sluiten. Om het verlies van deze periode te compenseren, heeft het Brusselse restaurant VIVA M’Boma besloten om coronatoeslag te rekenen. Ze vragen 5 euro toeslag per persoon. 

5 euro coronatoeslag op de restaurantbon

Een ontevreden klant die onlangs bij het Belgische restaurant had gegeten, deelde vol ongenoegen een foto van zijn kassabon – die inmiddels is verwijderd – op Facebook. De klant vond het belachelijk dat hij vijf euro toeslag moest betalen. Het restaurant werd kort hierna overspoeld met kritiek en besloot een verklaring te geven. “Omdat we niet wisten wat de door de regering opgelegde anti-coronamaatregelen zouden kosten, besloten we een extra toeslag van 5 euro per klant toe te passen”, laat het restaurant nu weten. “We brachten elke tafel ervan op de hoogte, en tien dagen lang begrepen de klanten onze positie.”

Nederlanders over coronatoeslag betalen

Het restaurant laat weten grote verliezen in de omzet te hebben gedraaid de afgelopen drie maanden. “We verliezen twee derde van onze omzet. Toch werd niemand ontslagen, want we zijn één team, in goede tijden en slechte tijden.” Om te peilen hoe de Nederlandse bevolking denkt over het in rekening brengen van een coronatoeslag, stelde het AD een poll op. Hier werd gevraagd of mensen bezwaar hebben om coronatoeslag op de restaurantrekening te zien, om zo ‘niemand te hoeven ontslaan’. Van de ruim 15.000 deelnemers vindt 52 procent het niet nodig om zo’n extra bedrag te betalen. Een kwart van de mensen zegt juist het niet erg te vinden om 5 euro extra te betalen aan horecazaken die problemen hebben ondervonden in de coronacrisis.

Lees ook: Zijn afhaalmaaltijden echt zo ongezond? Wij leggen het je uit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash