29 maart 2023
Redactie Kookfans

Scholen kunnen zo hun leerlingen van ontbijt of lunch voorzien

Vandaag is een programma voor gratis schoolmaaltijden van start gegaan. Scholen die aan de eisen voldoen, kunnen geld krijgen uit een pot van 100 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs. Zo kunnen zij hun leerlingen van ontbijt of lunch voorzien.

Gratis schoolmaaltijden

Het programma voor de maaltijden op zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs is vandaag van start gegaan. Scholen die van het programma gebruik willen maken, kunnen zich dit jaar aanmelden op schoolmaaltijden.nl. Om in aanmerking te komen voor de lunches moeten scholen kunnen aantonen dat dertig of meer procent van de leerlingen uit een gezin met een laag inkomen komt. Als de pot met 100 miljoen euro leeg is, kunnen scholen zich niet meer aanmelden.

Catering, koelkast, of waardebon

Als een school meedoet met het programma, krijgen zij negen euro per leerling per week. Ze mogen zelf kiezen hoe ze dit geld besteden aan een ontbijt of een lunch. Zo kunnen scholen kiezen voor een cateringbedrijf, of bijvoorbeeld zelf een koelkast vullen.

Een andere optie is om waardebonnen uit te delen. Zo kunnen scholen kiezen om de armste leerlingen wekelijks een waardebon met 11 euro te geven. Hiermee kunnen zij bij alle supermarkten terecht.

Hulp

Voor het programma wordt aan verschillende kanten hulp ingeschakeld. Zo worden via het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds schoolcontactpersonen ingezet. Zij helpen de scholen met het organiseren van de schoolmaaltijden.

Minister Wiersma, van het ministerie van Onderwijs, stelt dat het programma moet voorkomen dat leerlingen met een lege maag in de klas zitten. Dit is namelijk slecht voor de leerprestaties. Als kinderen goed hebben gegeten, zijn zij ‘energieker’ en ‘doen ze beter mee’, aldus de minister.

Lees ook: Dit is het favoriete eten van de kinderen van prinses Kate Middleton

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Pavel Danilyuk