18 maart 2019

Sla daarom nu vast een goede voorraad knoflook in

Gaat bij jou in ieder gerecht minstens één teentje knoflook in? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want de prijs van knoflook in supermarkten gaat de komende periode behoorlijk stijgen. Dit voorspellen verschillende importeurs. Kun je echt niet zonder je geliefde knoflookbolletjes? Zorg er dan voor dat je alvast een voorraadje inslaat. Wij vertellen je hoe je knoflook zo lang mogelijk kunt bewaren.

Voorkom dat je de hoofdprijs voor knoflook betaalt en sla alvast maar een voorraadje in!

Prijzen rijzen de pan uit

Directeur van importeur Denimpex uit Amsterdam, Denny Deen legt aan het AD uit: “Er is momenteel veel vraag naar knoflook en de voorraden zijn te laag. De prijzen in China rijzen de pan uit en dat gaan wij hier ook de komende tijd zien.” De aankomende twee weken wordt verwacht dat knoflook nog voor de ‘oude’ prijs verkrijgbaar is in de supermarkten. De verwachting is dat over drie of vier weken de prijsstijging te merken is. “De prijzen zijn de afgelopen tijd al met 25 procent omhoog gegaan, maar mensen kunnen verwachten dat dit met nog eens 40 procent gaat stijgen”, zo vertelt Deen.

Nederland heeft hoge eisen

Volgens Deen komt het tekort doordat wij Nederlanders hoge eisen stellen aan dit specifieke bolgewas. “In China hebben zij nog een grote voorraad, maar die voldoet niet aan onze eisen. Hierdoor komt bij ons de geurige smaakmaker niet binnen. In China maakt het niet veel uit of alle knoflooktenen er mooi uitzien, maar voor ons is dat wel belangrijk.” Daarnaast wordt er op dit moment in China ook nog eens minder knoflook geproduceerd dan de afgelopen jaren, waardoor de invoer opdroogt. “Wij hebben contact met mensen in China die zeggen dat onze kwaliteit knoflook op is. Of dat zo is, kan ik niet beoordelen.” De komende twee maanden zal er echter geen knoflook binnenkomen. “In juni komt de oogst vanuit Spanje weer binnen en in juli de nieuwe oogst uit China. Dan zullen de prijzen ook weer gaan dalen”, zo vermoedt Deen.

Tip om knoflook te bewaren

Maar wat als je nu van plan bent meer knoflookbollen in te slaan, hoe houd je deze dan het langst goed? Gelukkig hebben we daar een handige tip voor! Je kunt knoflook namelijk prima invriezen. Let wel op dat je de knoflooktenen eerst pelt voor je ze in een diepvrieszak in de vriezer stopt. Op deze manier kun je knoflook tot wel drie maanden lang bewaren. Wil je de ingevroren knoflook gebruiken in je gerecht? Dan hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kun je ze direct bevroren raspen en toevoegen aan je gerecht.

Lees ook: Met deze truc blijven uien (bijna) voor altijd goed

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay