28 februari 2020
Sabine

De prijs van de smaakmakers is een stuk duurder

Ben je gek op een stukje verse gember in je thee? Kook je met regelmaat met teentjes knoflook? Dan ga je dat in de toekomst wellicht in je portemonnee voelen. De prijzen voor knoflook en gember zijn enorm gestegen door het coronavirus.

Geen aanvoer uit China

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Het domineert het nieuws al weken en velen zijn bang dat het virus ook in Nederland slachtoffers gaat maken. In China zijn ze daar ook bang voor en daarom zijn de deuren van tig pakhuizen al weken gesloten, ook de deuren van de pakhuizen waar knoflookbollen en gemberwortels liggen. Het gevolg: de prijs van knoflook en gember stijgt.

Grootste exporteur

China is de grootste exporteur ter wereld van gember en knoflook. Van de smaakmakers die in Nederland worden verkocht, is drie vierde van alle gember en twee derde van alle knoflook afkomstig uit China. Wereldwijd ligt dat nog hoger: 80 procent van alle knoflook komt uit China. Sinds eind januari komt er geen knoflook of gember meer uit China, zo verklaart Nederlandse importeur Danny Deen van Denimplex aan NOS. “En er is nog geen zicht op wanneer de pakhuizen daar weer opengaan.”

De prijsstijging

Importeurs wijken nu uit naar andere landen, zoals Spanje, Chili of Egypte. Deze landen hebben de prijs van hun producten echter flink opgeschroefd. Een paar weken geleden kostte een kilo knoflook uit Spanje 2,20, nu ligt die prijs op 2,80. Deze prijsstijging valt nog wel mee als je naar gember kijkt. Op 30 januari kostte een doos van 13 kilo gember 22 euro. Dat bedrag ligt inmiddels op 41 euro.

Overigens hoeven consumenten niet bang te zijn dat ze het hard voelen in de portemonnee. Zo heeft de Albert Heijn bijvoorbeeld langlopende contracten met leveranciers waarin een vaste prijs is afgesproken.

Lees ook: Lidl Nederland roept per direct vijgenbrood terug

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Unsplash