16 juni 2021
Jaimy Boer

‘Twee halen, een betalen kan vanaf 1 juli niet meer’

Wil je voordelig bier en wijn halen in de supermarkt, dan kun je dat beter nu nog doen. Met de komst van de Alcoholwet behoort dit vanaf 1 juli namelijk tot het verleden. Door de nieuwe wetgeving zal er strenger gehandhaafd worden op het geven van hoge kortingen en het verkopen van alcohol aan minderjarigen. 

De Alcoholwet

Over twee weken vervalt de huidige DHW (Drank- en Horecawet) en komt de Alcoholwet hiervoor in de plaats. En dit kan erg duur worden voor supermarkten en slijterijen. In de nieuwe Alcoholwet staat namelijk dat er niet meer dan 25 procent korting gegeven mag worden op alcoholische dranken, zoals bier en wijn. De nieuwe wet is bedoeld om alcoholgebruik en -misbruik bij jongeren tegen te gaan. Directeur Peter de Wolf van STIVA, dat producten en importeurs van alcoholische drank vertegenwoordigt, zegt hierover: “Twee halen, een betalen kan vanaf 1 juli niet meer.”

Minderjarigen

Naast het verbod op hoge kortingen op drank, wordt het doorgeven van drank aan minderjarigen nog beter gehandhaafd. Ook de naleving van de regels voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank online wordt strenger gecontroleerd. Volgens STIVA ligt het aantal overmatige- en zware drinkers inmiddels op het laagste niveau ooit. Directeur Wolf zegt hierover: “Wij doen er sowieso alles aan om ervoor te zorgen dat jongeren onder de achttien jaar niet meer drinken en iedereen boven de achttien alleen met mate. En we zullen er alles aan doen om die trend te laten doorzetten.”

Happy Hour

De nieuwe wetgeving geldt alleen voor plekken waar geen alcohol genuttigd wordt. De horeca is daarmee dus uitgezonderd. En goed nieuws, want dit geldt ook voor de ‘happy hours’. Hierbij geldt dat maximaal 60 procent korting op de verkoop mag worden gegeven. Iedere gemeente kan dit zelf bepalen.

Boetes

De NVWA is verantwoordelijk voor het controleren van de regels. Dit betekent ook dat ze een boete kunnen geven wanneer supermarkten of slijterijen de regels overtreden. “De hoogte van de boete varieert van 1.360 euro tot 5.440 euro”, deelt een woordvoerder van NVWA. De hoogte van de boete hangt af van de grootte van het bedrijf en of ze eerder een fout zijn begaan. Naast het opleggen van een bestuurlijke boete is het ook mogelijk dat de NVWA een last onder dwangsom oplegt om de stuntaanbieding te stoppen.

Lees ook: Goed nieuws! Topwijnen zijn veel goedkoper geworden door corona

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Unrivaled