18 oktober 2018
Naomi

We kunnen blijkbaar best zonder ontbijt

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’ werd ons altijd verteld. Toch blijkt dit niet altijd op te gaan. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam kunnen we best zonder. 

Dit druist tegen alles in wat ons geleerd is.

Niet per se nodig

“Regelmaat is niet van belang voor een goed eetpatroon. Er wordt wel vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet klopt. Zeker als je een zittende baan hebt, is een ochtendmaaltijd niet per se nodig,” aldus Seidell. Het is dus niet slecht om te ontbijten, maar het is ook niet noodzakelijk. Dit is heel goed nieuws voor de mensen onder ons die niet echt van eten houden op de vroege ochtend. Je kunt dus gerust wachten tot je wel zin hebt in een bammetje.

Ieder mens is anders

Seidell vertelt dat er niet een recept is voor iedereen en dat iedereen moet kijken wat voor hem of haar werkt. “Een straatwerker heeft meer eten nodig dan iemand die op kantoor zit. Het gaat er ook niet om wanneer je eet, maar om wat je eet. Het hangt vooral van je levensstijl af.” Je kunt dus prima zelf kiezen wat jij prettiger vindt. Het is echter wel belangrijk dat je goed kijkt naar wat je eet. Als je veel snelle suikers eet heb je binnen de kortste keren weer honger. Dan kun je volgens Seidell beter niet ontbijten. Maar onthoud dus: je hóeft niet te ontbijten, maar het mág wel.

Lees ook: Snel en makkelijk: toast met gerookte zalm en roomkaas

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: pxhere